S&P потвърди дългосрочния рейтинг на „Хювефарма“

Агенцията посочва, че компанията е позиционирана на благоприятен пазар със солидно търсене и по-ниски рискове

S&P потвърди дългосрочния рейтинг на „Хювефарма“

Снимка: Хювефарма

532 ~ 2 мин. четене

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings потвърди дългосрочния дългов рейтинг на Хювефарма“ на ниво „BB“. Агенцията също така преразгледа перспективата пред рейтинга на водещият производител и дистрибутор на продукти за ветеринарномедицинския пазар от "положителна" на "стабилна".

Вярваме, че „Хювефарма“ е позиционирана на благоприятен пазар със солидно търсене и по-ниски рискове в сравнение с хуманната фармацевтична индустрия. Въпреки ограничените патенти ние вярваме, че индустрията на ветеринарната медицина носи по-малък риск поради много дългия жизнен цикъл на продуктите, много по-ограничените инвестиции в изследвания и разработки и липсата на патентни скали. Освен това глобалният пазар за ветеринарни продукти ще продължи да се разраства, пише в съобщението на S&P.

Според агенцията пандемията от COVID-19 трябва да има минимални ефекти върху компанията и няма да намали перспективите за растеж. Пазарът ще бъде засегнат от коронавируса, тъй като ветеринарните практики са ограничени заради мерките. „Оставаме уверени, че стратегическите инвестиции ще се превърнат в печеливш растеж. В исторически план групата се е възползвала от вертикалната си интеграция като производител на активни фармацевтични съставки (API)“, пише още S&P.

Според агенцията с приключването на инвестиционните проекти, включително 50% увеличение на ферментационния капацитет, групата вече може да посрещне поне 90% от нуждите си от API, което би трябвало да намали значително разходите и да подпомогне подобряването на рентабилността.

Посочва се също, че маржът на брутната печалба на „Хювефарма“ ще бъде подкрепен от по-благоприятния бизнес микс благодарение на увеличените продажби на изключително печеливши продукти като Moninsin, Monimax и OptiPhos и рационализиране на портфейла след последните придобивания.

Ревизирането на перспективата пред рейтинга идва заради това, че компанията не е постигнала основния сценарий на S&P за 2019 г., като е регистрирала по-бавна от очакваната възвращаемост на инвестициите и известна ерозия на рентабилността, се казва в изявление на агенцията. Това е резултат от по-високите оперативни разходи и някои разходи за преструктуриране, свързани с последните придобивания.

Коментари: 0