Ситуацията в българския туризъм се влошава още

Негативната тенденция от февруари продължава и през март, отчитат от НСИ

Ситуацията в българския туризъм се влошава още

Снимка: Unsplash

888 ~ 2 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Спад в посещенията на чужденци в България и през март отчита Националния статистически институт (НСИ). Малко над 287 хил. чужденци са посетили страната в рамките на месеца, което е с 8% по-малко в сравнение с март 2020 г. Най-сериозен срив е регистриран при пътуванията с цел „почивка и екскурзия“ – с почти 67%. Това от своя страна води и до по-малко настанени в местата за настаняване и почивка в края на зимния сезон. Почти 42% от управителите, които са взели участие в проучването на НСИ, отчитат намалени приходите от дейността си.

Повечето чужденци са посетили страната ни със служебна цел или с "друга" (образование, лечение) – съответно 21.3 и 66%. Процентът на тези, които са били в България на почивка или екскурзия, е едва 12.7%. Транзитните преминавания през страната бележат ръст, като те са 59% от всички посещения на чужденци в България.

Източник: Национален статистически институт (НСИ)

Посещения на чужденци в България

Делът на гражданите от Европейския съюз, които са посетили България, е с 30.5% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година. Регистриран е спад в посещенията на граждани от Гърция - с 65.0%, Испания - с 43.6%, Франция - с 13.2%, Нидерландия - с 11.7%, Белгия - със 7.4%, Румъния - с 2.5%, и други. Същевременно се увеличават посещенията на граждани от Чехия - с 85.2%, Австрия - с 42.5%, Италия - с 41.1%, Германия - с 26.1%, и други. Посещенията на граждани от групата „Други европейски страни“ нарастват, като най-голямо е увеличението на посещенията на граждани от Турция - с 34.8%.

И ако страната ни е посрещала по-малко чужди граждани, то тя е изпращала повече българи. Според данните на НСИ, в условията на продължаващата епидемична обстановка пътуванията на български граждани в чужбина са 251.5 хил., или с 9.0% над регистрираните през март 2020 г., когато за първи път беше въведено извънредно положение в страната.

Места за настаняване

За да привлекат повече туристи, 62.4% от управителите на хотели, вили и т.н. са имали намерение да намалят цената на пакет услуги, а 44.1% - на нощувката. Поради намалената си дейност през март и обявеното трето поредно затваряне, 23.1% от ръководителите са пуснали персонала си в неплатен отпуск, а почти 14% са освободили или съкратили персонал. Процентът на тези, които са пуснали в платен отпуск служителите си, е 19.5%.

Източник: Национален статистически институт (НСИ)

Същевременно 32.2% от сектора се е възползвал от правителствените мерки за подпомагане на работодателите. По-голяма част от мениджърите (49.9%) прогнозират, че през следващия месец ще могат да обслужат до 50% от разходите за дейността си със собствени средства. Тези, които няма да могат да се справят са около 25%.

Голям процент анкетирани (около 42%) смятат да продължат с настоящата си дейност, но с намален обем, а почти 11% предвиждат временно преустановяване на дейността си, сочат данните от НСИ.

Коментари: 0