Спад на долара след оставката в кабинета на Тръмп

Рекордите на Уолстрийт не спират

Спад на долара след оставката в кабинета на Тръмп
3707 ~ 2 мин. четене

Доларът пада днес след оставката на съветника по националната сигурност на САЩ Майкъл Флин. Инвеститорите изчакват да видят дали председателят на Фед Джанет Йелън ще сигнализира по-ясно броя на увеличенията на лихвите по време на изказването си пред Конгреса.

Даляр/йена отслабна до 113.42 след върха вчера на 114.17, но остава доста над 10-седмичното дъно от миналата седмица на 111.59. Двойката слезе веднага след новината, че Флин е подал оставка късно в понеделник заради наблюденията дали е обсъждал възможността за вдигане на американските санкции срещу Русия още преди Тръмп да встъпи в длъжност. Спадът на японските акции също засили валутата. Никей слезе с 0.7% заради неочакваното отлагане от Тошиба на тримесечните резултати и детайлите за много милиарди долари отписани от ядрения й бизнес.

Доларовият индекс падна днес на 100.84 и се отдалечи от върха вчера на 101.11, най-висока стойност след 20 януари.

Йелън ще представи днес полугодишния отчет на централната банка за монетарната политика и икономиката в изказване пред банковата комисия на Сената. Следва полугодишно монетарно изказване пред финансовата комисия на Конгреса в сряда.

Президентът на Фед в Далас Робърт Каплан заяви, че Фед трябва да действа скоро и да повиши лихвите иначе рискува да изостави плана си да прави промените бавно и постепенно. В момента фючърсите показнат, че пазарите залагат едва на 20% шанс, че Фед ще повиши лихвите следващия месец.

Еврото, което през последните дни е под натиск заради нарастващата кампания около изборите във Франция, леко нарасна до 1.0620 срещу зелените пари.

 

Цената на петрола нараства, но все така остава в познатия рейндж

Петролът нарасна днес, подкрепен от усилията на ОПЕК за намаление на производството, но нарастващото производство на други места задържа цената в тесен рейндж.

Фючърсите на сорта Брент са на 55.76 долара за барел, което е ръст от 17 цента спрямо последното затваряне. Американският лек суров петрол скочи с 14 цента до 53.07 долара за барел.

Покачванията идват след спадове от 2% вчера. От началото на годината и двата контракта остават затворени в 5 доларов рейндж на търговия.

ОПЕК и други страни, в това число Русия, се споразумяха да ограничат производството с 1.8 милиона барела на ден през първата половина на 2017, за да ограничат прекаленото предлагане в света.

Тези усилия обаче не дават голям резултат, тъй като производството нараства в САЩ.

 

Рекордите на Уолстрийт не спират

Американските акции удариха рекордни нива и вчера. Пазарната стойност на индекса Стандарт енд Пуърс надхвърли 20 трилиона долара, докато инвеститорите залагаха на данъчните намаления обещани от президента Доналд Тръмп, чиято цел е да засилят икономиката. Индекса отчита покачване от 9% след избирането на Тръмп за президент на 8 ноември.

Дау Джоунс скочи с 0.7% и завърши на 20412.16. Стандарт енд Пуърс добави 0.52% до 2328.25. Насдак се повиши с 0.52% и завърши на 5763.96.

Подкрепи Economic.bg