Спад на йената

Златото се стабилизира и не допуска сериозни спадове

Спад на йената

Предлагащата сигурност йена е в защитни позиции, докато рисковите активи се възстановяват. Долар/йена е на 119.23 след решението на Японската централна банка да остави без промяна монетарната си политика, каквито бяха и очакванията на пазарите. Банката беше по-позитивно настроена за икономиката и сигнализира, че не предвижда скорошна експанзия на стимулите.

Различната политика в САЩ и Япония се очаква да продължи да подкрепя долара срещу йената, тъй като Япония все още не е спряла стимулите, а Федералния резерв в САЩ се подготвя за повишение на лихвите. В сряда, Фед оттегли обещанието си да държи лихвите близо до нулевите нива за „значителен период” от време и сигнализира увереност в американската икономика и намерение за повишения на лихвите през 2015. Позицията на Фед доведе до печалби на Уолстрийт, където индекса Стандард енд Пуърс направи най-силното двудневно представяне за последните три години.

Швейцарският франк, който падна в четвъртък след изненадващото решение на Швейцарската централна банка да наложи негативни лихви, се стабилизира и е на 0.9810 срещу зелените пари. Еврото слезе на 1.2278 срещу долара. Президентът на Франция Франсоа Оланд заяви днес, че желае да види еврото по-евтино срещу долара, но добави, че валутния курс бързо приближава точката на равновесие. Оланд участва в среща на европейските лидери в Брюксел, където те приемат нова инвестиционна програма, която да засили икономическия растеж в еврозоната.


Златото се стабилизира и не допуска сериозни спадове

Златото е стабилно точно под 1200 долара, докато долара е силен заради очакванията, че Федералния резерв е на път да увеличава лихвите през следващата година. Известен интерес за покупки от Азия подкрепя жълтия метал на текущите нива, което му помага, въпреки че акциите растат.

Изригването на цената над 1230 долара миналата седмица при нива около 1140 долара преди две седмици доведе до предпазливост сред инвеститорите. Спот цената в момента е 1198 долара за тройунция. Цената отчита спад през тази седмица след две седмици на растеж, но това се дължи най-вече на пропадането с 2.5% в понеделник, което беше най-голямото за годината и дойде заради опасенията от предстоящите повишения на американските лихви през 2015. Фед оповести в сряда, че се подготвя за повишения на лихвите, но добави, че ще е търпелив, което позволи на златото да възвърне част от загубите.

Първа съпротива е ключовото ниво от 1.30, следвана от зоната 1.3990/1.4020, където се намират 76.4% корекция на целия спад 1.6038-1.1876 и върха от юни 2011 година. Пробив на това ниво отваря пътя за тест на 1.5038. След като бе пробита подкрепата от юли 2013 г. на ниво от 1.2750, следващата подкрепа се явяват нивата около 1.23, пробив тук дава възможност за силно пропадане към 1.1876.


Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Коментари: 0