Спадът на петрола и суровините продължава

Златото обаче остава без промяна заради стабилността на долара

Спадът на петрола и суровините продължава
144 ~ 2 мин. четене

Валутен пазар

Инфлацията в Нова Зеландия излезе много по-слаба от очакваното. Тя отчете спад от 0.5% спрямо растеж в предното тримесечие от 0.3% и при очаквания за намаление от само 0.2%. На годишна база спада на цените е 0.1% при прогнози за увеличение от 0.3%. Индексът на потребителските цени без тези на петрола показва ръст от 0.5%, което показва, че целия спад на инфлацията се дължи само на по-ниските цени на петрола.

МВФ промени прогнозите си за световната икономика и очаква от нея да нарасне през 2016 с 3.4%, което е с 0.2% по-малко спрямо предишните прогнози.

Управителят на АЦБ Марк Карни заяви, че цените на петрола, волатилността в Китай и умерения ръст на заплатите означават, че условията не са подходящи за затягане на монетарната политика. Резултатът на валутните пазари беше пореден срив на паунда. Той проби дъната от 2010 и вече се насочва към нивата от 1.35 за последно видени през 2009.

Новозеландският долар рязко поевтиня след по-слабия от очакваното доклад за инфлацията и се насочи към подкрепата при 0.6380, което е дъното от миналата година. Пробив на това ниво отваря вратите за слизане към следващата подкрепа при 0.6280.

Еврото отново проби нивата от 1.09 и прави опит за растеж.

Йената за кратко време през нощта върна почти всички загуби от тази седмица. Долар/йена слезе от 117.70 на 116.70.

Суровини

Златото затъна и спря да расте при стабилността на долара и възстановяването на капиталовите пазари.

Надеждите за Китай и възстановяването на базовите метали помогнаха на среброто да се представи по-добре от златото.

Платината и паладиума нарастват, тъй като инвеститорите започват да вярват в тях след консолидацията през последните дни дошла след продажби в началото на месеца.

Базовите метали се повишиха заради спекулациите, че Китай ще предприеме мерки, за да стимулира растежа. Ралито обаче може да се окаже краткотрайно при липсата на подобрени фундаменти.

Петролът показа смесени движения. Сортът Брент скочи от 12-годишното дъно при очакванията за допълнителни монетарни стимули в Китай. Ръстът обаче спря при новината, че износа на петрол от Саудитска Арабия е достигнал най-високи нива за последните седем месеца. Американският лек суров петрол остана под натиск при нарастващите нива на запасите в САЩ.

Капиталови пазари

Положителното затваряне на пазара в Китай се пренесе и в Европа, където борсовите индекси отчетоха растеж от 1% до 2% за деня.

Американските пазари също отвориха с покачвания, но печалбите изчезнаха при спада на петрола.

Подкрепи Economic.bg