Спасителната миниподводница на Мъск вече е до пещерата в Тайланд

Засега обаче няма индикация от страна на властите, че биха се възползвали от помощта на машината

Спасителната миниподводница на Мъск вече е до пещерата в Тайланд
1684 ~ 1 мин. четене
Илон Мъск обяви, че вече е със своята миниподводница край пещерата в Тайланд, където остават още петима души - четири момчета и футболният им треньор, предаде Франс прес.

„Току-що се връщам от Пещера 3. Миниподводницата е готова, ако има нужда“, написа в Twitter основателят на технологичните компании SpaceX и Tesla.

Мъск публикува в Instagram видеозапис със спасители от вътрешността на наводнена пещера. Там е била изпробвана миниподводницата, сглобена от части за космическата ракета Falcon 9. Останалите в труднодостъпната пещера петима души се намират на около два километра по-навътре.

Илон Мъск кръсти миниподводницата, която вече бе изпробвана в Съединените щати през уикенда, „Дивият глиган“, по името на футболния отбор на блокираните момчета.

„Оставям я тук, в случай че може да послужи в бъдеще. Тайланд наистина е красив“, написа още Мъск в Twitter.

Нищо обаче не сочи за момента, че тайландските власти възнамеряват да използват миниподводницата, отбелязва Франс прес.

Днес бе подновена спасителната операция по изваждането на последните петима души, блокирани в тайландската пещера от 23 юни.

В първите два дни на операцията бяха извадени 8 деца, които са в добро физическо и психическо състояние, но са гладни и всички са с признаци на инфекция, съобщиха властите. Те са оставени за наблюдение в болница за цялата седмица.

В третия ден от операцията останалите четири момчета и техният треньор по футбол ще бъдат извадени наведнъж, каза ръководителят на спасителната операция Наронгсак Осатанакорн.
Подкрепи Economic.bg