Спасяването на снимки в „умрял“ iPhone е възможна мисия

Често Apple се опитва да убеди клиентите си, че няма какво да се направи, ако телефонът не може да се включи

Спасяването на снимки в „умрял“ iPhone е възможна мисия

Снимка: Pixabay

4805 ~ 2 мин. четене
Автор: Борислав Вълов
Притежателите на смартфони, особено от марката iPhone, вече могат да са малко по-спокойни за информацията в устройствата си. Дори да е счупен или да се е появила внезапна повреда в електрониката на смартфона и той да е угаснал, данните, и най-вече снимките, могат да бъдат спасени. Дори производителят да твърди противното.

В интервю за канадската телевизия CBC Джеса Джоунс, собственик на сервизната компания iPadRehab, обяснява, че най-обичайният отговор, който Apple дава на собствениците на тяхно устройство, потърсили помощ при счупен телефон, е че „няма начин да достигнат до галерията си в телефона, ако той не може да се включи“.

Тя обаче възстановява файлове от такива телефони, доказвайки че „това абсолютно не е вярно“.

Джоунс е категорична, че в 95% от случаите и от най-тежко повредените смартфони, могат да бъдат спасени данни.

Ако айфонът може да се включи, първото нещо, което трябва да направи притежателят му, е да се свърже с поддръжката на Apple. Служител от там може да изтегли снимките, в зависимост от степента на повреда. Ако обаче смартфонът не може да се включи, надали ще получите очакваната помощ и вероятно ще бъдете посъветвани да не се опитвате дори.

Експертът от iPadRehab казва, че в нейния сервиз може да бъде извършена тази „операция“ срещу 300 долара. А сумата ще бъде платена, само ако процедурата бъде успешна и данните бъдат спасени.

Начинът, който тя използва за „съживяване“ на устройствата, предвижда смяна на определени компоненти от хардуера. И щом веднъж се установи контакт със смартфона, снимките могат да бъдат свалени и прехвърлени на сигурно място.

Проверка във форум за поддръжка на Apple сочи, че снимките от iPhone са кодирани и не могат да бъдат достигнати в хранилището без телефонът да работи, за да извърши функция на дешифриране.

За да не си навличаме главоболия, нелоша алтернатива за съхранение на фотоси са „облаците“ на гигантите Apple и Google. Приложенията Google Photos и iCloud Photos са лесни за ползване и хитър вариант за спасение на събран материал.


Подкрепи Economic.bg