Спецов отказа да каже дали „Лукойл“ е разследваната от НАП руска компания

Приходната агенция проверява голяма петролна фирма със загуби в България и изнесени печалби в офшорни зони

Спецов отказа да каже дали „Лукойл“ е разследваната от НАП руска компания

Снимка: БТА

2192 ~ 2 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

Директорът на Националната агенция за приходите Румен Спецов потвърди, че управляваното от него ведомство проверява голяма руска петролна компания, която оперира отдавна в България, но избягва плащане на данъци у нас. В интервю за NOVA днес той нито потвърди, нито отрече дали става дума за „Лукойл“, каквото е основното предположение. 

Думите на Спецов идват, след като в края на ноември в румънската медия Libertatea се появи информация, че от няколко месеца НАП проверява голяма руска компания, която от години отчита загуби у нас, след като е намерила как да изнася печалбата си към офшорни зони. Тогава стана ясно, че фирмата е един от водещите играчи на пазара и в публичното пространство се породи хипотезата, че се визира „Лукойл“. 

Компанията открай време е в общественото полезрение заради несъответствието между ролята си на пазара и финансовите си показатели. Самият Асен Василев през лятото коментира, че корпоративният данък, плащан от „Лукойл“ през годините, е близко до нулата. Горе-долу по същото време излезе финансовият отчет на дружеството „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, според който за 2020 г. то има загуба от над 500 млн. лв. Новината само подчерта отдавнашните остри критики към петролната рафинерия, че въпреки милиардните си приходи у нас работи на огромен минус.

Така на логичния въпрос в днешното интервю дали „Лукойл“ е проверяваната от НАП за укриване на данъци голяма руска петролна компания Румен Спецов каза: „Не, няма да потвърдя“, а на последвалия – дали ще отрече, отвърна: „Не, няма“.

„Въпросната компания е отдавна на българския пазар и в годините наистина вследствие на определени пазарни конюнктури в периода 2008-2015 година отчита загуби. После има печалба, после пак загуби и правим всичко възможно, чрез промяна в начина на мониторинг на самата компания, да видим защо се случва това. Защото тези загуби се отчитат, въпреки продължаващата дейност“, обясни Румен Спецов.

Шефът на НАП разясни модела, по който става избягването на данъците – в хода на самата търговска дейност те са предприели определен начин на осчетоводяване и са използвали част от други дружества от обща група, за да изнесат печалбата извън България.“

И ние не казваме, че това е лошо – да си избираш място, където да се облагаш данъчно. Но да кажем, че имаме резерви по начина, по който го правят.“

Припомняме, че по-рано през ноември пък Комисията за защита на конкуренцията обвини „Лукойл“, че с дружествата от групата си е установила господстващо положение и пречи на вноса на горива. 

2021: Равносметката на НАП

Миналата година е била много бурна и много успешна, според Спецов. Бурна откъм политика и социални прояви, но по отношение на фискалния елемент е успешна за НАП.

По думите му при последната актуализация Агенцията ще има с 2% повече приходи, което е около 600 милиона лева в повече. „В годишен аспект за втора година това са над 3 милиарда повече, отколкото беше заложено“, допълни Спецов.

Той каза още, че процентът на доброволното плащане е много висок – „90% се плаща доброволно“, като има и елемент на забавени плащания.Подкрепи Economic.bg