Спекулациите за големи сделки в медийния сектор се отразиха на борсите

Американските фондови борси приключиха със смесени резултати

Спекулациите за големи сделки в медийния сектор се отразиха на борсите

Снимка: Pixabay

Втората сесия за седмицата на американските фондови борси приключиха със смесени резултати. На вниманието на инвеститорите паднаха спекулациите за големи сделки в медийния сектор, след като стана ясно, че текат преговори за продажбата на голяма част от активите на 21th Century Fox на конкурентната Walt Disney. 

Dow Jones и S&P500 затвориха търговия близо до нивата си на отваряне, но докато бенчмаркът на 30те сини чипа записа нов исторически рекорд дори със слабия си ръст от 0.04%, то финансовият сектор натежа на широкия щатски индекс и така той регистрира понижение от 0.02%. Технологичният NASDAQ, от своя страна, беше най-слабо представилият се и отстъпи с 0.27% до 6767 пункта. На европейските борси денят премина под надмощието на мечките, след серия от разочароващи финансови отчети. Водещите индекси приключиха на червена територия, като най-слабо представилите се сектори бяха финансовият и този за търговия на дребно. 

На форекс пазарите вниманието беше насочено към решението на Централната Банка на Австралия да запази текущото ниво на основния лихвен процент непроменено от 1.50%, което оказа натиск върху валутата на страната. Австралийският долар загуби 0.59% от стойността си спрямо щатския си конкурент. Индексът на американския долар, който следи представянето му спрямо шест от основните му конкуренти, се повиши с 0.15% до 94.89 пункта. С потушаването на корупционния скандал в Саудитска Арабия, златото и петролът се отдръпнаха от достигнатите високи стойности през вчерашната сесия. На спот пазарите ценният метал се търгуваше на цена от $1275 за тройунция, а барел лек суров петрол можеше да се закупи на цена от $56.93 в края на деня. 

Акценти днес: Основен лихвен процент – Нова Зеландия

На вниманието на инвеститорите днес ще падне решението на Централната банка на Нова Зеландия относно нивото на основния лихвен процент в страната. Очакванията са лихвената ставка да остане непроменена от текущото рекордно ниско ниво от 1.75%. Решението ще бъде обявено в 22:00 часа българско време, а веднага след това председателят на банката Грант Спенсър ще даде пресконференция. Може да се очаква засилена волатилност при валутните двойки, включващи новозеландски долар. 

Volkswagen AG – Седмична

С двуседмично поскъпване от над 15%, акцията на немския гигант в автомобилостроенето успя да пробие нивото на съпротива от 150 евро, което дълго време ограничаваше поскъпването на компанията. Успешният пробив доближи цената до горната граница на дългосрочно формиралия се възходящ канал на движение, което ни кара да смятаме, че е възможно да станем свидетели на корекция, преди поскъпването да продължи. При понижение на цената до зона около 150 евро и сигнал за възходящ импулс, покупка на акцията ще представлява добра дългосрочна инвестиция с цел достигане до ниво от $175. 

NZD/USD – Дневна

Слабото представяне на новозеландския долар спрямо американския му конкурент от изминалите три месеца бива прекъснато, след като валутната двойка беше подкрепена в зона близо до 0.6800. Цената се намира под 50-дневната ЕМА, а индикаторът стохастик прави възходящо движение, преминавайки ниво от 50 пункта, което ни кара да смятаме, че пред NZD/USD има потенциал за краткосрочно поскъпване. При покупка е желателно да бъде пласиран стоп за прибиране на печалбите около 0.7050, където може да се очаква силна съпротива. 

OilUS – Седмична

В дългосрочна перспектива щатският петрол продължава движението си в плавен възходящ трендови канал, като от началото на второто полугодие на 2017 биковете показват значително надмощие на пазарите. Цената се намира близо до тест на горната граница на канала, който ще бъде от ключово значение за бъдещата посока на движение. Успешен такъв и задържане на котировките над $60 за барел ще затвърдят дългосрочните бичи нагласи сред инвеститорите и ще дадат предпоставки за поскъпване и през 2018. 

DAX – Дневна

След двумесечно поскъпване DAX дава индикации, че е на прага на корекция в цената си. Достигането до историческия връх от 13 500 е последвано от ден на засилени разпродажби, в следствие на което немският индекс губи 0.66% от стойността си. При задълбочаване на понижението, може да се изчака достигане до стойности между 12 900 и 13 000 пункта, от където DAX да получи нов възходящ импулс, откривайки добра възможност за влизане в дълга позиция. 
Коментари: 0