Спешна среща на министрите от ЕС

Отговарящите за външните работи в страните от ЕС ще коментират украинската криза

Спешна среща на министрите от ЕС

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Фредерика Могерини ще свика спешна среща на европейските външни министри в четвъртък, на която те трябва да намерят решение на проблемите, свързани с последната вълна от насилие в Украйна.

 „Аз съм твърдо за свикване на извънредно заседание на Съвета по външните работи в четвъртък относно кризата в Украйна“, сподели Могерини в нейния профил в Twitter, ден след като обжалва намесата на Москва в конфликта, при който загинаха 30 души през уикенда. Тя се надява намесата на ЕС да спре офанзивата на проруските сеператисти, която доведе до трагичните събития от последните няколко дни.

След вълна от ракетни нападения от сепаратисти на самопровъзгласилата се за република Донецк срещу пристанищния град Мариупол, Фредерика Могерини предупреди, че ескалацията на насилието „неизбежно ще доведе до по-нататъшно влошаване на отношенията между ЕС и Русия“. Подобна развръзка на кризата ще доведе до големи загуби и в икономически план, най-вече от енергийно естество, което от своя страна пък може да засили кризата в ЕС и да спомогне за засилващата се рецесия в еврозоната.

Американският вицепрезидент Джо Байдън предупреди, че разходите за Русия ще продължат да се покачват, а нейната намеса срещу западната и съседка допълнително ще влошат икономическото й положение. Подкрепата на бунта може още по-сериозно да отслаби и позициите на руската рубла на международните пазари.

Външният министър на Русия Сергей Лавров е обсъдил положението в Украйна с Джон Кери, но резултат от техния разговор фактически няма. Според Кери, Лавров е обвинил Украйна в ескалацията на ситуацията, а бомбардировките над жилищни райони грубо нарушават споразумението от Минск, отнасящо се за прекратяването на огъня в страната. Сделката бе сключена още през месец септември, но неколкократно бе нарушена от страна на руската армия.

В същото време Фредерика Могерини изказа съболезнованията си към Япония за обезглавения им сънародник и призова Ислямска държава да освободи втория японски заложник. Тя определи действията им като нарушаващи всички световни ценности и права.

Коментари: 0