Спирулина, която даде много надежди
За производството на микроводорасли мнозина са се почувствали призвани, но реалността показва, че малцина са „избрани“ да развиват дейността

© ECONOMIC.BG / Pixabay
Спирулина е суперхрана, която става все по-популярна, а вече се произвежда и в България. Това микроскопично синьо-зелено водорасло е богато на протеини, витамини, антиоксиданти, минерали и съдържа всички осем незаменими аминокиселини, които може да бъдат набавени само чрез храната.
На пазара се предлага в няколко различни форми - таблетки, капсули, на прах, а вече има как да се набави и прясна спирулина. Факт е, че спирулина е от най-известните щамове микроводорасли, които служат като хранителни добавки. В България расте познаваемостта, наред с това се увеличава търсенето и продажбите на продукти, в които се съдържат нейни съставки.
Как става хит
В интернет откриваме следната информация и оставаме пленени: „Знаете ли, че преди повече от 6000 г. ацтеките и маите, които са живели на територията на днешно Мексико, са познавали тайните на водораслите спирулина? Днес тази удивителна суперхрана е утвърдена като една от основните храни за астронавтите на НАСА“. Навярно завладени от това тайнство или просто виждайки голяма перспектива в такова производство, в България се появяват ентусиасти, готови да почнат от нулата. В публикации от 2014 г. под заглавие „Фермите за водорасли като Ел Дорадо“ четем: „Фермите за водорасли се превръщат в хит. Сериозен ръст на желаещите да създават подобни съоръжения с европари отчитат от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Мераклиите да развъждат спирулина са от цялата страна, но най-много проекти има в населените места край Дунав. Причината за големия интерес е все по-голямото търсене на полезното водорасло. То има сериозно приложение в много области на живота ни“. И наистина няколко ферми получават европейско финансиране, но попадаме на публикации за поне две, които са фалирали: 1. Ферма в град Септември за култивиране на водорасли, създадена с финансиране по програмите за морско дело и рибарство и за развитие на селските райони, е обявена за публична продан от частен съдия-изпълнител. 2. Второ водораслово стопанство отива на публична продан. Този път на търг се предлага модерна база край Варвара, Пазарджишко.
Кой успява
Явно мнозина са се почувствали призвани, но малцина са наистина „избрани“ да развиват това нелеко производство. Днес не намираме данни за ферми за микроводорасли край Дунав. Знаем за един наистина амбициозен производител на спирулина, който е получил европейско финансиране, и е тъй силно мотивиран да доведе до успех това начинание, че не просто е осигурил временна финансова подкрепа, но продължава да създава ноу-хау, да развива продукти и да намира нови пазари - „Алгае България“. Другата фирма, тя не е ползвала безвъзмездна помощ, е „Спиро“. Ще разкажем за този бизнес, за тези компании и за техните трудности и постижения. Не е изключено да имат нови последователи, но те е добре да са наясно, че производството на спирулина съвсем не е бърз вариант за печелене на пари.
По френска технология недалеч от Пловдив
„Спиро“ е семейна компания, която се развива от две години в село Калековец, община Марица. Нейният основател французинът Франк Льо Борн преценил, че климатът тук е подходящ, а спирулина е отлично средство в поддръжката на здравето, тъй като подпомага имунитета и жизнения тонус. Технологията, която се ползва, е френска. Когато правят предприятието, вземат технолог от Франция, за да се задвижи целият процес на производството. Спирулина се размножава, после се изсушава. Чудесна е за директна консумация, но е с твърде кратък срок на годност и бързо се разваля.
„Спиро“ произвежда неголеми количества. Когато създателят на компанията идва у нас, смятал, че интересът в родината му ще е голям и там ще е основният пазар, вярвал, че и тук ще има добър прием. И наистина „Спиро“ продава както извън страната, така и в България. Икономически на този етап може да изглежда, че не е обосновано да се произвежда, но пазарът тепърва ще расте, вярват в семейната фирма. Високата цена не е пречка, тъй като след пандемията хората промениха вижданията си за поддръжката на своето здраве.
Фикоцианинът е синьото злато на спирулината, това е ценен екстракт, директно усвоим от тялото. Той се извлича и затова спирулина може после да се намери на сравнително ниска цена на прах, най-често доставяна от Азия, но само по лабораторен път обаче може да се установи дали фикоцианинът е извлечен. Този екстракт със син цвят представлява най-доброто, което спирулина съдържа, освен високото си ниво на протеин. „Спиро“ предлага няколко продукта.
Инвестициите вече не са това, което бяха. Цените вървят нагоре и създаването на нова ферма ще струва доста повече, казват от компанията на всички онези, които имат интерес да тръгнат по този път. В „Спиро“ залагат на интернет продажбите. Забелязват, че потребителите търсят по-ниската цена, като си мислят, че всичко е все спирулина, без да са наясно с тънкостите.
Свободна ниша със секретен ключ
Производството на храни със съставки от микроводорасли е възможност, която трябва да се използва, твърди Ивайло Стоев, основател, управител, а и технолог на „Алгае България“. Фокусът на компанията не е да се съревновава с конкуренти, а със себе си, затова и той уверява, че не следи кой производител се е появил в страната и кой е изчезнал от пазара.
Ивайло Стоев избрал водораслите като посока на бизнес развитие, тъй като вижда голям потенциал в такова начинание. Това производство е в пряко съответствие с неговата ценностна система, както и на хората, ангажирани с дейността: Да полагат усилия в неща, които имат голяма полза за здравето, да са в унисон с природата, да има много иновации, развойна дейност, нови технологии, което е интересно поле за развитие. Ивайло Стоев е преминал през наистина много трудности дотук и казва, че въпросът не е дали е лесно или трудно, а да има смисъл в усилията: „Този бизнес не е просто бизнес със спирулина, а е дейност, която помага на хората. Използваме спирулина и всички качества, които водораслото има, за да решаваме конкретни проблеми. Бизнес моделът е фокусиран върху работа, насочена към потребностите на клиента, които може да се решат с микроводорасли – в частност спирулина“.
Как
Казват, че условията в България за отглеждане на микроводорасли са добри. Глобалното затопляне и промените в климата благоприятстват тяхното отглеждане. Потенциал има и според Стоев той постоянно се увеличава чрез непрестанната работа: „В световен мащаб има малко познания за това, което вършим. Голяма част от нещата ги откриваме и преоткриваме през собствен опит и собствени грешки. Използването на индустриален биореактор беше интересен експеримент, който се оказа печеливш. Всяка нова технология в началото е нещо, което изглежда обещаващо. Но само целенасочената ни работа е тази, която ни донесе стабилния биотехнологичен процес, водещ до много добри резултати“.
Къде
Първият реактор на „Алгае България“, инсталиран край Поморие, продължава да е експериментален и не спира да се използва, защото има много нови неща, които предстоят на компанията. Производството се намира край старозагорското село Зимница, там преди четири години е изграден индустриален биореактор, който е в Топ 10 в Европа. Той е един от онези 3-4 биореактора, които работят целогодишно. Биотехнологиите са сложна материя, скалирането в по-големи производства не е линеен процес и води до рискове и много неизвестни. „За тази технология има малко знание и в това е голямото предизвикателство да намерим работещи решения“, казва Ивайло Стоев.
За да създадат биореактора, използват европейско подпомагане чрез възможностите на Програмата за морско дело и рибарство, влагат и допълнителни средства чрез банково кредитиране, а също и рисков капитал.
Какво
„Алгае България“ има продуктова линия от хранителни добавки, насочени към справянето с конкретни здравословни предизвикателства. Те се предлагат под търговската марка Alphyca и в тях се прави комбинацията с други съставки, които усилват действието на микроводораслото. Създадена е хранителна добавка в подкрепа на хемоглобина и при нисък състав на желязото в кръвта. Микроводораслите в синергия с 8 оригинални български щама живи пробиотични млечнокисели бактерии спомагат за нормализиране на чревна микрофлора и възстановяване на имунитета. Разработен е имуностимулиращ продукт, който се ползва при остри вирусни инфекции и за профилактика. Част от произведените микроводорасли се влагат в тези хранителни добавки. Предлагат и прясна спирулина, която съдържа всички ценни вещества на микроводораслото. Търсят как по натурален начин да удължат срока на годност. Много от производителите на спирулина я произвеждат и просто я продават, като не поглеждат отвъд това. Но „Алгае България“ има повече идеи. „Няма как да правиш само един единствен продукт и да очакваш тази дейност да е успешна. Дори и в мандрата няма само един вид сирене“, обяснява Ивайло Стоев.
За кого
Пазарите са важна тема и „Алгае България“ търси по-широк достъп не само до българския потребител. Навлизането на чужди пазари става чрез партньори и сега продължават да създават онова взаимодействие, което ще отвори пътя към нови клиенти. Засега са стъпили във Великобритания и в други страни от Европа. Азия, която е най-големият производител на спирулина, може да стане пазар за оригиналните български продукти и се работи в тази посока. „Не убеждаваме някой да купи българското, ние предлагаме начин, по който да се решават здравословни проблем. Останат ли доволни, ще идват пак при нас“, уверява Стоев. Голяма част от компаниите се влюбват в продуктите си, а в „Алгае България“ подходът е друг: „Не търсим клиенти за продуктите си, а създаваме продукти за своите клиенти, като се стремим да им доставим максимални ползи“.
Напред
Здравословното хранене набира скорост и неминуемо това се отразява на търсенето на спирулина и продуктите с нея. Конкуренцията не е между спирулина и спирулина, а между различните решения, с които потребителят би могъл да намери решение за нуждите си. Философията на „Алгае България“ е, че таван на възможностите няма, таванът всеки сам си го слага, когато спре да мечтае, да планира и да работи в посоката, в която иска да се развива. На този етап за компанията е важно да изпълни задачите, набелязани за тази година. Имат планове за нови продукти и нови пазари. Имат визията за развитие и растеж и вървят стъпка по стъпка напред.
Ивайло Стоев, основател и управител на „Алгае България“:
Няма отъпкан път, всеки сам си създава ноу-хау
Снимка Личен архив
Пътят към производството на спирулина не е отъпкан. Всичко е въпрос на собствено ноу-хау, което всеки бизнес ще си създаде. Това, че имате производствена инсталация, не означава, че правите най-хубавия продукт. Ако някой разполага с по-добра технология, той ще го прави по-добре. Всеки има достъп до информацията, до която и аз имам достъп, но разликата е кой към какво се стреми и доколко му е важно да осъществи нещата, с които се е захванал. Ако влезеш в даден бизнес само заради предполагаеми печалби, това не може да е движещото. При първите проблеми ще започнеш да търсиш нещо друго. Трудности винаги има, няма такъв начин да устоиш, да устоиш и те да свършат. Ясна цел и ясно дефинирани приоритети – това дава толеранс към трудностите. Иначе появили ли се по-голямо препятствие, се отказваш. Със скалирането на бизнеса идват нови трудности и изпитания. Затова всеки, който иска да се развива в определена посока, трябва да е силно убеден в желанието и в намерението си. Не си ли готов за това в следващите 10 години, при първата по-голяма трудност ще се откажеш. Ако сте спокойни с тази мисъл, каквото и да става, ще вървите напред и това ще доведе до повече резултати.
Идеите са само начало, най-важно е тяхното изпълнение. С многото си идеи може и да не помръднете наникъде. В „Алгае България“ имаме идеи за много нови неща и най-доброто предстои.