Спонсорите на FIFA доволни от оставката на Блатер

Coca-Cola, Visa, Adidas, Hyundai и McDonald’s приветстваха решението

Спонсорите на FIFA доволни от оставката на Блатер
156 ~ 2 мин. четене

Tоп спонсорите на световната футболна федерация FIFA изразиха задоволство след изненадващата оставка на нейния председател Сеп Блатер. Coca-Cola, Visa и Adidas приветстваха решението.

„Обявяването на оставката е положителна стъпка за благото на спорта, на футбола и неговите фенове“, заяви производителят на безалкохолни напитки Coca-Cola. Решението ще помогне на футболната централа да извърши спешното адаптиране на своите структури. "Ние очакваме, че FIFA ще направи всичко възможно, за да се изяснят инцидентите и да си възвърне доверието на хората". 

С годишни плащания от около 30 млн. долара Coca-Cola е основен източник на приходи на Световната федерация, заедно с Visa, Газпром, Adidas и Hyundai. 

Вчера Блатер изненадващо обяви оставката си – само 4 дни след преизбирането си. 79-годишният швейцарец ръководи FIFA от 1998 г. насам, но заради редица корупционни скандали в рамките на организацията попадна под натиск.

Компанията за кредитни карти Visa съобщи, че оставката на Блатер е „първата стъпка в правилната посока. Но все още има много работа пред нас“. Според нея най-важните неща са създаване на прозрачност, почтеност и честна игра. Visa вече обяви преди дни, че „ще преразгледа своя ангажимент“ към FIFAи същевременно изрази „дълбоко разочарование и голяма загриженост“.

Германският производител на спортни стоки Adidas също показа задоволство. „Това е стъпка в правилната посока“, заяви говорител на концерна. Южнокорейският производител на автомобили Hyundai, който поне до 2022 г. е официален автомобилен партньор на FIFA, нарече решението на Блатер „положителна първа стъпка в изграждането на мениджърска структура за управление, която да осигурява най-високите етични стандарти“.

Гигантът в сферата на бързото хранене McDonald's каза в изявление за AP, че „обвиненията в корупция и съмнителни етични поведения в рамките на FIFA хвърлиха сянка върху футбола. Надяваме се, че промените в FIFA ще насърчат реформите и ще помогнат да се възвърне доверието на феновете по целия свят“.

Подкрепи Economic.bg