Спортуването ни прави по-щастливи, отколкото парите

Това сочи ново проучване на Йейл и Оксфорд

Спортуването ни прави по-щастливи, отколкото парите

Снимка: Pixabay

2903 ~ 2 мин. четене
Ясно е че спортуването има здравни ползи - както физически, така и психически - но какво, ако действително можем да докажем, че е по-важно за вашето психично здраве, отколкото икономическия ви статус?

Според проучване, проведено от изследователи от Йейл и Оксфорд, се оказва точно така.

В изследването, публикувано в The Lancet, учените събрали данни за физическото поведение и психическото настроение на над 1,2 милиона американци.

Участниците били помолени да отговорят на следния въпрос: "Колко пъти сте се чувствали психически недобре през последните 30 дни, например, поради стрес, депресия или емоционални проблеми?".

Те били питани за доходите и физическата им активност. Като имало опция да избират измежду 75 вида физическа активност - от косене на тревни площи, грижи за децата и домакинска работа до вдигане на тежести, колоездене и бягане.

Тези, които поддържат по-голяма активност, като цяло са по-щастливи

Учените установили, че докато упражняващите редовно се чувстват зле за около 35 дни в годината, неактивните участници се чувстват зле за средно 18 дни повече.

Освен това изследователите установили, че физически активните хора се чувстват също толкова добре, колкото и тези, които не се занимават със спорт, но които печелят около 25 000 долара повече годишно.

По същество, ще трябва да печелите доста повече приходи, за да ви дадат същия ефект, който получавате от спорта.

Това обаче не означава, че колкото повече спортувате, толкова по-щастливи сте.

Твърде много упражнения могат да бъдат пагубни за вашето психично здраве

Упражненията са добри за вас, но колко е прекалено много?

"Връзката между продължителността на спорта и умствения товар е U-образна", казва авторът на изследването Адам Чекруд от университета Йейл в интервю за Die Welt. Проучването установило, че физическата активност само допринася за по-доброто психично благополучие, когато попада в рамките на определен период от време.

Според проучването, три до пет тренировки, всяка с продължителност от 30 до 60 минути на седмица, са идеални.
Коментари: 0