Спряха продажбите на Porsche Cayenne 2014-2015 г. в САЩ и Канада

Американските власти разширяват своето разследване на \"Дизелгейт\"

Спряха продажбите на Porsche Cayenne 2014-2015 г. в САЩ и Канада

Немската компания Porsche, член на групата Volkswagen, е прекратила продажбите на автомобили Porsche Cayenne в САЩ и Канада заради скандала за нарушение на американския Закон за чистия въздух, засягащо дизеловите версии на Volkswagen Touareg от 2014 г., Porsche Cayenne от 2015 г. Това се казва в изявление, публикувано във вторник на официалния уебсайт на производителя.

"Като се имат предвид неочакваните обвиненията на Американската агенция за опазване на околната среда, Порше Северна Америка” реши до второ нареждане да спре продажбата на автомобили Porsche Cayenne, произведени през 2014-2015 г.

Правим всичко възможно да разрешим този проблем възможно най-скоро" - отбелязва компанията. Вчера Агенцията за опазване на околната среда съобщи, че Volkswagen е инсталирал софтуер позволяващ да се фалшифицират екологичните тестовете на автомобили от марката Audi и Porsche.

Известието засяга дизеловите версии на Volkswagen Touareg от 2014 г., Porsche Cayenne от 2015 г., както и на повечето дизелови версии от серията модели на Audi Quattro 2016 г. По данни на ТАСС сред засегнатите модели на Audi са А6, А7, А8 и Q5. Известието се отнася за около 10 хиляди автомобила, продадени в САЩ от началото на моделната 2014 г., както и за неизвестен брой автомобили от моделната 2016 г., посочва още ДПА.

Според експерти, тези устройства увеличават емисиите на азотен оксид до ниво девет пъти по-високо от нормалното, което е прието от Агенцията. По този начин, американските власти разширяват своето разследване на "Дизелгейт" и сега то ще включва автомобили от групата на Audi и Porshe Cayenne. Засега разследването се извършва върху превозни средства Volkswagen, оборудвани с дизелови двигатели в обем от два литра.

На 18 септември американската Агенция за опазване на околната среда вече изпрати подобно известие, в което обвини Volkswagen в използване на софтуер, заблуждаващ тестовете за вредни емисии, при някои 2-литрови двигатели за автомобили от моделния период 2009-2015 г.

Компанията заяви, че до 11 милиона от дизеловите й автомобили са оборудвани със софтуер, за който бе констатирано през септември, че заблуждава тестовете за вредни емисии, като променя настройките на автомобила, когато сензорите покажат, че колата се намира на място за извършване на изпитания.

Volkswagen се готви да извърши през януари скъпо струващо изтегляне на автомобили с въпросния софтуер. Очаква се то да продължи до края на годината, допълва ДПА.

Коментари: 0