Среброто се оказа големият губещ на пазарите

В сряда фокусът на инвеститорите ще падне върху заседанието на Федералния резерв на САЩ

Среброто се оказа големият губещ на пазарите
620 ~ 3 мин. четене

През изминалата сесия на американските фондови борси инвеститорите показаха оптимизъм, в следствие на което водещите индекси успяха да наваксат голяма част от вчерашните си загуби. В социалната мрежа Туитър американският президент Доналд Тръмп също изрази готовност за съдействие с Китай за ограничаване на пораженията от вирусната епидемия в световен мащаб. В края на сесията индустриалният Dow Jones записа ръст от 187 пункта, докато S&P500 и NASDAQ добавиха по съответно 1% и 1.4%.

Междувременно стана ясно, че в Китай има регистрирани над 4500 случая на смъртоносния коронавирус, като над 100 от тях са с фатален край. На корпоративния фронт, в следборсовите часове своите финансови отчети за последното тримесечие на 2019 публикува Apple. Технологичният гигант надхвърли заложените от анализаторите прогнози, с което вдъхна допълнителна доза оптимизъм на пазарните участници, а акциите на компанията скочиха с над 3%, сои дневният бюлетин на "Елана Трейдинг".

В Европа водещите индекси съща приключиха търговия на зелена територия. Паневропейският Stoxx600 записа ръст от 0.8%, като телекомуникационният сектор се отчете с най-добро представяне. Френският САС40 поведе победителите с повишение от 1.07%, следван от FTSE100 и DAX30 с ръстове от 0.93% и 0.90%.

На пазарите за суровини големият губещ се оказа среброто – ценният метал записа понижение в цената си с близо 3.5%.

Акцентите днес

Основен лихвен процент - САЩ

В сряда фокусът на инвеститорите ще падне върху заседанието на Федералния резерв на САЩ, когато централната банка ще обяви решението си дали да предприеме промени по монетарната си политика. Очакванията са ФЕД да запази основния си лихвен процент на текущото ниво от 1.75%, като инвеститорите ще очакват да получат и повече информация относно плановете за количествени улеснения на Банката.

Инструменти на фокус

Total – Дневна

Неуспешният пробив на психологическата граница от 50 евро за акция даде началото на силно понижение за книжата на Total. С началото на търговията през настоящата седмица цената категорично проби и възходящата тренд линия, подкрепяща движението от средата на 2019. В краткосрочен план е възможно да станем свидетели на тест на пробива, но въпреки това преобладаващите нагласи са за задълбочаване на корекцията.

USD/JPY – Дневна

От последното тримесечие на 2019 насам валутната двойка се движи във възходящ трендови канал, като котировките биват допълнително подкрепени от 50-дневната експоненциална средна. След достигането на локален максимум малко над ниво 110.00 USD/JPY започна корекцията си, пробивайки и под подвижната средна. Очакваме понижението да продължи до тест на границата при цена 108.00.

Copper – Седмична

Цената на медта търпи тежки първи седмици на новата година. След като достигна до нов локален максимум металът не беше подминат от опасенията за глобална епидемия и забавяне на икономическия ръст. Последва рязко понижение, което доближи котировките до ниво на подкрепа от $250. Очакваме през идните дни то да бъде тествано, като при неуспешен пробив може да се потърси вход в дълга позиция с цел краткосрочен възходящ импулс.

CAC40 – Дневна

Търговията през новата седмица отвори с негативен гап при френския САС40, което доведе до пробив на долната граница на възходящия трендови канал, датиращ от август 2019. С отварянето котировките преминаха и под нивото на 50-дневната ЕМА, която до момента приемаше ролята на подкрепа. Въпреки това, преди вход в къса позиция е желателно да се изчака тест и потвърждение на пробива, като чак тогава продажбата на индекса ще бъде напълно оправдана.

Коментари: 0