Среща на върха в сряда ще реши за мира в Украйна

Като отстъпка към Русия, преговори ще бъдат проведени и с представители на сепаратистите

Среща на върха в сряда ще реши за мира в Украйна
188 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Държавните ръководители на Германия, Франция, Украйна и Русия постигнаха съгласие да се срещнат идната сряда в Минск, в опит да постигнат по-трайно решение на конфликта в Източна Украйна, пише The Wall Street Journal.

Крехкият напредък идва в момент, когато поне на пръв поглед се появиха сериозни различия в подхода на Европа и САЩ към кризисната ситуация, а американските дипломати остават встрани от процеса. Ангела Меркел отхвърли идеята на Барак Обама и редица американски сенатори за изпращането на тежко въоръжение в подкрепа на украинската армия срещу настъпващите проруски сепаратисти в региона на Донецк и Луганск. Според нея, не това е решението, от което самата Украйна има нужда.

Говорител на германския канцлер съобщи, че Меркел, Оланд, Путин и Порошенко са постигнали договорката по време на продължителен конферентен разговор днес. През последните дни се проведоха и редица дипломатическо совалки между различните страни в спора и техните посредници. Междувременно представители на четирите държави ще продължат да работят в Берлин и утре по детайлите на бъдещото споразумение.

Руският президент Владимир Путин заяви, цитиран от Интерфакс, че срещата ще се състои, „ако ние успее да постигнем съгласие по редица точки, по които усилено дебатираме“. Като от стъпка към Русия, в Минск ще се осъществи и отделна среща, в която участие ще вземат и ръководители на сепаратистките движения в Донецк и Луганск.

Беларуският президент Александър Лукашенко приветства решението. Предишното примирие също бе постигнато в Минск, но то бе често нарушавано и междувременно сепаратистите значително увеличиха зоните под техен контрол. Паралелно с това зачестиха случаите на цивилни жертви, за които двете страни взаимно се обвиняват, а хуманитарната ситуация непрекъснато се усложнява.

Подкрепи Economic.bg