Срещата Тръмп-Ким е донесла на Сингапур поне $524 млн.

Само приходите от журналистите се оценяват на около 5.3 млн. долара

Срещата Тръмп-Ким е донесла на Сингапур поне $524 млн.

Снимка: БТА

Приходите на Сингапур от срещата на върха между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун се оценяват на не по-малко от 524 млн. долара. Това сочат изчисленията на сингапурската компания „Мелтуотър”, която прави оценки на медийната ефективност, включително рекламния пазар и работата на социалните мрежи. 

Само престоят на журналистите, отишли да отразят събитието, пък е донесъл на Сингапур около 5.3 млн. долара, пише в. „Стрейт таймс”, цитирайки Майкъл Чиам от института „Нги Ан Политекник”.

Данните на организацията сочат, че за събитието в Сингапур са долетели около 4 000 журналисти от целия свят. Средно престоят на всеки е бил е три дни, във всеки от които човек е харчел поне по 449 долара, включително за нощувка, храна, транспорт. 

Разходите на журналистите обаче са значително по-малки от тези на американската делегация например, отбелязват експертите и обръщат внимание на спецификата на работата по подготовката на визитата на Тръмп. 

По-рано бе изчислено, че срещата на върха е коствала на Сингапур около 15 млн. щатски долара, половината от които са били похарчени само за гарантиране на сигурността. Тогава премиерът Ли Сян Лун изтъкна „това е цена, която сме готови да платим”. И не случайно, предвид последвалите приходи на различни нива. 

Любопитно е за како още са били похарчени 15-те милиона. Известно е, че 3.7 млн. долара отишли за организацията и обслужването на международния пресцентър, който прие около 2.5 хиляди журналисти. 

За какво обаче  са били изразходвани останалите 3.7 млн. долара правителството не говори. Експерти предполагат, че тези пари са отишли за покриване на престоя на севернокорейската делегация.

Коментари: 0