Сривът в цената на петрола ще увеличи миграционната криза

Много страни в Африка са зависими от износа на нефт

Сривът в цената на петрола ще увеличи миграционната криза
3662 ~ 1 мин. четене

Спадащите цени на суровините по света заплашват развиващите се страни и ще доведат до влошаване на икономическите им условия и ще предизвикат нова вълна от мигранти в Европа, смята, президентът и основател на Световния икономически форум Клаус Шваб.

"Вижте колко страни в Африка са зависими от износа на петрол“ – казва той, цитиран от агенция Bloomberg. – „Сега си представете, че 1 милиард души, които живеят там, се движат на север."

Основният фокус на дискусиите за срива на стоковите пазари са възможните последици за икономиката и пазарите, обаче, според Schwab, това също може да предизвика "значителна социална криза."

Според Международната организация по миграция (МОМ) през 2015 г. броят на лицата дошли в европейските страни надвишава 1 милион, което е четири пъти повече, отколкото през 2014 година.

По-специално, в Гърция през Турция са преминали повече от 820 хиляди мигранти, 455 000 хил. от тях идват от Сирия, а повече от 186 000 хил. от Афганистан.

Междувременно, според МОМ, близо 3700 души са загинали в Средиземно море по пътя към Европа.

В доклада за глобалните рискове през 2016 г., които ще формират дневния ред на Световния икономически форум (СИФ), влизат мащабната принудителна миграция, определена като една от най-големите заплахи за глобалното развитие. Тя води списъка на най-вероятните рискове и и сила на въздействието й се повишава все по-бързо.

46-ият Световен икономически форум в Давос ще се проведе между 20-23 януари 2016 г. 

Подкрепи Economic.bg