Standard & Poor's намали прогнозата си за еврозоната

За 2017 г. кредитната агенция очаква ускоряване на инфлацията до 1,4%

Standard & Poor's намали прогнозата си за еврозоната
3659 ~ 1 мин. четене

Рейтинговата агенция Standard & Poor's намали прогнозите си за тазгодишния икономически растеж и за инфлацията в еврозоната. Водещата кредитна агенция вече очаква повишение на БВП на 19-те страни - членки на региона с 1,5% през 2016 година при предишна прогноза, направена през ноември за растеж с 1,8 процентни пункта.

Standard & Poor's обяви и по-съществена низходяща ревизия на своите инфлационни прогнози, очаквайки повишение на индекса на потребителските цени (CPI) с едва 0,4% през тази година – далече под предишното ѝ очакване за повишение на инфлацията в еврозоната с 1,1 процентни пункта.

За следващата година кредитната агенция очаква ускоряване на инфлацията до 1,4% - малко под ноемврийската ѝ прогноза за повишение с 1,5 на сто.

„Пикиращите финансови условия в началото на годината отнеха част от растежа на икономиката на еврозоната”, заяви главният икономист на рейтинговата компания за Европа Жан-Мишел Сикс.

Трябва да се има предвид, че икономическите прогнози не оказват пряко влияние върху държавните кредитни рейтинги, определяни от Standard & Poor's, въпреки че променените икономически оценки се отразяват в бъдещите анализи на кредитната агенция.

В последният доклад на "Стандард енд Пуърс" се отбелязва, че тазмесечният сигнал от страна на ЕЦБ за изместване на нейната политика от по-нататъшно понижение на лихвените ставки към нови форми на програмата за покупки на активи означава, че продължилото дълго време понижение на еврото спрямо долара е може би към своя край.

Коментари: 0