Стартира нов прием в програмата на стартъп акселератора Founder Institute

Кандидатстването вече е отворено

Стартира нов прием в програмата на стартъп акселератора Founder Institute

Снимка: Икономика

На 4 април 2017 г. стартира третият семестър на предприемаческата програма на Founder Institute в София. Програмата е предназначена за предприемачи в идеен стадий, които искат да развият технологичен бизнес, и трае 12 седмици. 

Приемът е ограничен до 25-30 участника, които трябва да преминат специално-разработен тест, който измерва “предприемаческото им ДНК”. 

Кандидатстването за прием в програмата вече е отворено /http://fi.co/applyкато до 12 март приетите участници могат да се запишат с 30% отстъпка от таксата за записване, от USD 500 на USD 350.

Founder Institute (FI) е стартъп акселератор за предприемачи в идеен стадий, основан през 2009 г. от Адео Ресси, сериен предприемач от Силициевата долина, известен още като един от най-добрите приятели на Илън Мъск, с който като студенти държат заедно нелегален парти клуб. Към днешна дата FI е най-голямата мрежа от стартъп акселератори, с присъствие в 150+ града в света.

Основната философия на FI е, че Силициевата Долина не е място, а начин на мислене. Програмата цели да разпространи този начин на мислене сред предприемачи от цял свят и да им помогне да изградят успешен бизнес в сферата на технологиите. За целта, акселератора наподобява военна академия - ежеседмични предизвикателства, които изпитват границите на предприемачите, стресови ситуации и срокове, свръх-амбициозни цели и вероятност във всеки един момент да “излетият” от програмата, ако не покрият очакванията на менторите или директорите. Целта на всичко това е да се пресъздаде среда, изпълнена с трудности, с които основателите трябва да се сблъскват всеки ден в работата си, но същевременно защитена среда, която им дава своевременно обратна връзка и възможност да се коригират.

За разлика от други акселератори, FI избира участниците на база личности, а не техните стартъп идеи. Тестът за “Предприемаческо ДНК” /http://fi.co/dna / замерва личностовите характеристики, IQ и психопрофил на кандидатите, което отсява предприемачите с потенциал да изградят успешен бизнес. Както Адео казва, “Не е важно каква е идеята - идеята се променя, важно е как се реализира тя - а реализацията зависи от личността на предприемача.”

В рамките на трите месеца, стартъпите оцелели в програмата ще имат усъвършенстван пийч, изчистена и валидирана концепция за продукта, който създават, в идеалния случай и прототип, който доказва хипотезата им, че бизнесът им има потенциал. На този етап те ще бъдат готови за следващата стъпка да търсят финансиране - дали от близки и роднини, дали от инвеститори ангели или пък от VC фондове. Друга възможност е да кандидатстват в стартъп акселератор в Европа или пък в Америка, където да привлекат първо финансиране в замяна на малък дял от компанията им.

(на снимката - Милен Иванов и Георги Миленчев от Founder Institute в София)

Коментари: 0