Стартовата учителска заплата става 920 лв. догодина

Това предвижда новият колективен трудов договор

Стартовата учителска заплата става 920 лв. догодина
Стартовата заплата за учители и други педагогически специалисти се предвижда да скочи от сегашните 760 лева на 920 лева. Това става ясно от заложените цели в новия колективен трудов договор, който Министерството на образованието и социалните му партньори подписаха. Идеята на документа е да създаде предпоставки за по-благоприятни условия за работа в сферата, предава БНТ. 

Новите параметри в договора предвиждат още възнаграждението за старши учителите и старши възпитателите също да бъде повишено – на 955 лева, а за главен учител – на 1005 лева. Ръст в заплащането се очаква и за директорите и заместник-директорите, както и за педагогическите специалисти специалисти, за които работата с деца не произтича от преките служебни задължения. Наставничеството на учителите също ще се заплаща с не по-малко от 60 лева месечно.

„Предвижда се и увеличение на средствата за тъй наречените лекторски часове“, уточни зам.-министърът на образованието инж. Таня Михайлова. Тя обясни, че това са часовете, които са над минималната задължителна преподавателска норма. 

По план увеличението ще се сучи от 1 януари 2019 г. При добро изпълнение на бюджета обаче е възможно то да стане факт и от началото на следващата учебна година през септември. 
Коментари: 0