Статистиката отчита четвърти месец с дефлация

За четвърти пореден месец се наблюдава месечна дефлация

Статистиката отчита четвърти месец с дефлация

Снимка: Pixabay

404 ~ 1 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

За първи път от месец януари годишната инфлация в България се ускорява, показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за юни. Годишното поскъпване на стоките и услугите през изминалия месец е с 1.6%, но на месечна база за четвърти пореден път се наблюдава поевтиняване (месечна дефлация). Спрямо май миналия месец цените на стоките и услугите са се понижили с 0.4%.

На месечна база с 0.9% са поевтинели храните и безалкохолните напитки, както и облеклото и обувките. С 1.8% са спаднали цените в раздел „Развлечения и култура“, а транспортът е поевтинял с 0.5%. Леко поскъпване се наблюдава в ресторантите и хотелите - с 0.8%.

При храните най-видимо поевтиняват картофите - с 14.5%, чушките - с 9.5%, доматите - с 5.3%, свинското - с 2.6%. В същото време са поскъпнали ябълките - с 11.2%, оризът - с 3.7%, кафето - с 3.4%, бобът - с 4.1%, олиото - с 1.8%, бирата - с 1.1%.

При нехранителните стоки се отчита поевтиняване с 5.3% на автомобилните застраховки, с 4.1% на газоснабдяването, с 2.2% на дизеловото гориво и с 1.4% на масовия бензин А95Н.

Статистиката е уловила през месеца и поскъпване при почистващите и дезинфекциращите препарати - с 3%. Цените на велосипедите, са нараснали с 1.3%, банковите услуги и мебелите - с 0.9% и лаптопите - с 0.8%.

Данните сочат, че цените на лекарствата и лекарските услуги не са се променили през месеца.

Подкрепи Economic.bg