Стефан Цанев отказа наградата „Златен век”

Министерството на културата даде същото отличие на бившия шеф на Шесто управление на ДС Димитър Иванов

Стефан Цанев отказа наградата „Златен век”
Писателят Стефан Цанев отказа наградата „Златен век” на Министерството на културата заради бившия шеф в Шесто управление на Държавна сигурност Димитър Иванов. Преди няколко месеца министърът на културата Вежди Рашидов му връчи същото отличие, което се дава за изключителен принос към българската култура.

В писмо до министъра на културата Вежди Рашидов писателят изтъква, че ако приеме тази награда, значи, че е съгласен с решението да бъде награден Димитър Иванов.

По-долу публикуваме пълния текст на писмото.

Г-н Министър,

Благодаря за оказаното внимание, но аз отказвам да приема тази награда. В края на миналата година Вие връчихте същото отличие на един от висшите началници на Държавна сигурност – най-зловещата репресивна институция на бившия тоталитарен режим. Държавна сигурност носи вината за хиляди погубени съдби, много от тези жертви бяха хора на изкуството. Награждаването на един от висшите ръководители с най-високото отличие на Министерство на културата, „Златен век“, означава официално оневиняване на тази репресивна институция и същевременно е подигравка с паметта и страданията на нейните жертви.

Съжалявам, но да приема тази награда, би значело, че съм съгласен с този Ваш акт.

Коментари: 0