Стокообменът между България и Турция се е увеличил със 17,4% през 2017 година

Реализирането на проекта за индустриална зона край Кърджали ще засили интереса на потенциални турски инвеститори

Стокообменът между България и Турция се е увеличил със 17,4% през 2017 година
600 ~ 1 мин. четене

Стокообменът (внос и износ) между България и Турция се е увеличил със 17.4% и достига близо 3 млрд. евро за  първите девет месеца на 2017 г. Това стана ясно по време на среща на министърът на икономиката Емил Караниколов с посланика на Турция  у нас Н.Пр. д-р Хасан Улусой.

За периода януари-септември 2017 г. износът ни  за Турция е на стойност 1.527 млрд. евро, което е 7.7% дял от общия експорт на страната ни и ръст от 12.5% спрямо същия период на миналата година.

Министър Караниколов и посланик Улусой обсъдиха развитието на двустранните икономически взаимоотношения, като и двамата акцентираха върху възможностите за засилването им. 

Посланик Улусой подчерта, че над 3000 фирми с турско участие работят в България, както и че има сериозен интерес от нови турски компании за инвестиции в страната ни. По думите му предстоящото посещение на турския министър на икономиката в началото на февруари у нас ще допринесе допълнително за активизирането на търговските отношения.

Министър Караниколов представи възможностите за инвестиции в индустриалните зони в страната ни. Той посочи, че реализирането на проекта за индустриална зона в района на Кърджали ще засили интереса на потенциални турски инвеститори, заради благоприятната локация и допълнителните възможности по Закона за насърчаване на инвестициите.

Подкрепи Economic.bg