Столична община може да въведе „бял билет“

Той ще дава право на безплатно пътуване с линиите на градския транспорт

Столична община може да въведе „бял билет“

Снимка: Economic.bg/архив

Освен т.нар. "зелен билет" с цена от 1.00 лв. за цялата мрежа за 1 ден, в дните с голямо замърсяване на въздуха Столична община предвижда да въведе и т.нар. "бял билет". Той ще дава право на безплатно пътуване с линиите на градския транспорт. Такъв обаче ще се продава, ако парламентът въведе екостикери за колите и даде възможност на кмета на София да забранява движението на по-замърсяващите автомобили.

Това обяви днес кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Тя увери, че промените в нормативната уредба, които се подготвят от Министерството на транспорта, са на финала, предаде БНТ.

До края на месеца се очаква да заработи мобилното приложение на Столичната община, което в реално време ще дава информация за качеството на атмосферния въздух. Фандъкова обяви, че гражданите ще имат достъп до мониторинговата система на общината, която наскоро бе допълнена с нови 22 станции за измерване на основните замърсители на въздуха.

Кметицата посочи, че е предоставена навременна информация, че ще има превишения на замърсителите вчера и днес, но те не са достатъчни, за да бъде въведена мярката „зелен билет“.

Коментари: 0