Столична община успя да купи къщата на Яворов срещу 1.3 млн. лв.

Общината бе и единственият желаещ

Столична община успя да купи къщата на Яворов срещу 1.3 млн. лв.
Къщата на поета Пейо Яворов в София вече е собственост на Столична община. Това съобщи в профила си във Facebook зам.-кметът по култура Тодор Чобанов. Началната цена, обявена от частния съдебен изпълнител, без 1.235 млн. лв. – сумата, с която общината придоби къщата, тъй като липсваха други кандидати.

"Столична община спаси за обществото една знакова старина на София. В мое и на общинските съветници Малина Едрева и Борислав Бориславов присъствие беше отворена единствената оферта - на Столична община и бе прието, че тя е валидна и ще бъде процедирана", заяви Чобанов. 

През следващата седмица Общината ще преведе остатъка от средствата и ще получи нужните документи за окончателното придобиване на собствеността и въвеждането във владение. По думите на Чобанов къщата ще продължи да се предоставя за експозиция на обществеността и там да се организират литературни четения, изложби и други. 

„През следващата година ще бъдат предприети нужните действия за извършване на конструктивен ремонт на сградата“, пише още зам.-кметът. 

Къщата на Яворов бе обявявана три пъти на търг. При последния такъв, проведен през октомври 2018 г., Столична община не участва с мотива, че има неясноти около собствеността на имота.
Коментари: 0