Столтенберг: Държавите от НАТО харчат с $10 млрд. повече за отбрана

Продължава разполагането на многонационални бойни групи в Източна Европа

Столтенберг: Държавите от НАТО харчат с $10 млрд. повече за отбрана
420 ~ 2 мин. четене

Европейските държави от НАТО и Канада са увеличили с 3.8% разходите си за отбрана, обяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг по време на пресконференция преди среща на министрите от Пакта.

„Това е значително повече, отколкото предвиждахме първоначално. По груби сметки става дума за 10 млрд. долара повече за нашата отбрана. Сумата е значителна, но е жизненоважно да продължим със същото темпо“, посочи Столтенберг.

Приносът на отделните съюзници ще бъде тема на разговорите в сряда и четвъртък по време на редовна среща на военните министри от НАТО, на която за първи път ще участва новият секретар по отбраната на САЩ Джеймс Матис.

Продължава разполагането на военни части на НАТО в Източна Европа, с цел засилване на сигурността на държавите от региона.

„В момента разполагаме 4 многонационални бойни групи в източната част на нашия Алианс, за да укрепим нашите възпиращи и защитни способности. Засилваме способността си да предвиждаме и реагираме на кризите в Юга, с цел поддържане на стабилността в нашия квартал“, обясни Столтенберг.

Американският Сенат е сред 4-те парламентарни институции в Алианса, които още не са ратифицирали протокола за пълноправното членство на Черна гора в НАТО, стана ясно от изявлението на Столтенберг.

„Комисията по външни работи вече даде подкрепа, но не мога да говоря от името на Сената на САЩ, който суверенно решава, както и останалите парламенти на държавите-съюзници. Мисля, че като цяло с вървим по план и скоро Черна гора ще бъде пълноправен член“, прогнозира той.

Алиансът продължава да е ангажиран в борбата срещу тероризма и заплахите, произлизащи от Близкия изток и Северна Африка. НАТО осигурява подкрепа на коалицията срещу „Ислямска държава“ и провежда обучения за военнослужещите в партньорски държави като Ирак, Йордания и Тунис, подчерта Столтенберг. 

Подкрепи Economic.bg