Страхът от коронавируса и рецесията потопи финансовите индекси

Централните банки поведоха борба с евентуалното забавяне на световния икономически растеж

Страхът от коронавируса и рецесията потопи финансовите индекси

Снимка: БТА

828 ~ 3 мин. четене

В изявлението си тази нощ, Доналд Тръмп обяви едномесечна забрана на пътуванията между Европа и САЩ. Също така спомена 50 милиарда заеми с ниски лихви за малки бизнеси засегнати от пандемията и неуточнени помощи за работниците, принудени да стоят у дома поради епидемията.

Централните банки предприеха действия за борба с евентуалното забавяне на глобалния икономически растеж. Английската централна банка намали основния си лихвен процент с 50 б. п. до ниво от 0.25%. Новият министър на финансите на Великобритания, Риши Сунак, обяви мерки за фискално стимулиране на икономиката в размер на 30 милиарда GBP. ФЕД увеличи размера на парите, които предоставя на банките чрез репо -заеми за една нощ до 175 милиарда USD.

Индексите засилиха загубите си и през изминалия ден. Световната здравна организация официално обяви коронавируса за глобална пандемия. Броят на заразените от вируса надвиши 121 хил. Само в Италия инфектираните са повече от 10 хил., а в САЩ – надхвърлят 1000. Това допринесе за страхa от глобална рецесия и понесе индексите надолу. Dow Jones се понижи с 1464 пункта и затвори деня на ниво от 23 553, което е с 20% по-ниско от рекордното дневно негативно изменение на индекса от миналия месец. Това сложи край на положителното движение на индекса от 2009 г. насам. S&P приключи с загуби от 4.9% до ниво от 2 741.

Цените на петрола паднаха в сряда, задминавайки печалбите от началото на деня. Негативното движение на черното злато беше повлияно от изказването на Saudi Aramco. Те съобщиха, че са били инструктирани от енергийното министерство да повишат производствения капацитет на компанията с милион барела на ден. WTI и Brent спаднаха с над 3%. Цените на златото се понижиха в сряда, след като нараснаха с над 1.3% от началото на сесията, тъй като търговците продадоха скъпоценния метал за покриване на част от маржове си.

Решение на ЕЦБ за лихвения процент – Еврозона

В 14:45 часа днес, ще се проведе пресконференцията на ЕЦБ и ще се вземе решение за лихвения процент. По време на конференцията ще бъдат разгледани факторите, които влияят върху решението на ЕЦБ за лихвения процент, общите икономически перспективи и инфлацията. Очакванията са да няма промяна и нивото да продължи да бъде 0.00%, докато лихвата по овърнайт депозитите на банките в ЕЦБ да остане -0.5%.

Advanced Micro Devices Inc.

Нивото на подкрепа около 44, образувано в началото на 2020, се оказа доста значително за компанията. Многократните опити за задържане под него бяха неуспешни, като последните няколко дни цената образува симетричен триъгълник. Успешният пробив на фигурата ни дава сигнал за покупка. AMD беше една от малкото компании на американските борси, които приключиха изминалата сесия положително.

GBP/USD

През последните няколко седмици GBP/USD образува низходящ трендови канал. Волатилността на валутната двойка е ниска. Предполагаме, че тренда ще продължи и цената ще достигне ниво от 1.27, където ще срещне подкрепа и ще даде възможност за покупка с добро съотношение печалба/риск.

XAG/USD

Цената на среброто отново се сблъсква със зоната на подкрепа, която среща многократно около 16.50 USD през тази година. Все още няма сигнал за обръщане и покупките трябва да са предпазливи, следващото ниво на подкрепа е на 16 долара за тройунция.

iShares STOXX 600

След като достигна нов връх преди няколко седмици, борсово търгуваният фонд следящ Euro Stoxx 600, рязко намали стойностите си по аналог на всички останали големи индекси. В момента цената му се намира в силно ниво на подкрепа, което може да бъде последвано от лека корекция, но като цяло нагласите ни са мечи.

Коментари: 0