Строителите искат да вдигнат цените по вече сключени договори „на зелено“

Такава възможност не е предвидена в подписваните с клиентите договори и браншът настоява за подкрепа от държавата да го направи

Строителите искат да вдигнат цените по вече сключени договори „на зелено“

Снимка: Красимир Свраков

23001 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Заради новите по-високи цени на строителните материали е нужна индексация на договорите и при строежи „на зелено“, но и при инфраструктурните обекти в страната. Това заявява в интервю за БНР инж. Любомир Качамаков, председател на областното представителство на КСБ в София и вицепрезидент на Европейската федерация на строителната индустрия (FIEC).

Цените на строителните материали бележат невиждан ръст между 30 и 100%. Необходимо е България да изработи механизъм за индексиране на стойностите на действащите договори, който да се ползва и при подписването на нови“, коментира Качамаков.

Камарата е поискала среща със служебния премиер Стефан Янев, за да бъдат обсъдени договорите, по които възложители са държавата и общините. Той отбелязва, че строителите са най-потърпевши от увеличаващите се цени, защото няма практика в договорите да има клауза, която да позволява такова индексиране.

Виждаме къде сме сгрешили и при бъдещите договори ще вложим такава клауза. При добро желание обаче такава индексация може да се случи и при текущите договори“, заяви Качамаков.

Строителната камара е направила анализ на различни подобни практики в други страни. Качамаков даде пример с Румъния, където от 30 август тази година министерско постановление позволява на фирмите с текущи договори да имат възможност да докажат промяна в цените на основните материали и съответно да получат индексация. Практиката се прилага при пътното, жилищното и инфратраструктурното строителство.

Според Качамаков се наблюдава увеличение и на цената на труда заради поскъпването на живота. Браншът е изправен и пред недостиг на строителни материали, а пандемията е създала проблеми и при доставката и логистиката им.

Подкрепи Economic.bg