Строителството в България почти не усети кризата

Показателите в целия ЕС се подобряват през месец юни

Строителството в България почти не усети кризата

Снимка: Economic.bg/Архив

960 ~ 1 мин. четене

Продукцията в сектор „Строителство“ в Европейския съюз за втори пореден месец отчита подобрение, но с малко. През юни е отчетено увеличение в строителната продукция от 2.9% спрямо май, когато обаче се изстреля с 22.3%. Всичко това се случва след като в разгара на строгите противоепидемични мерки през март и април се срина съответно с 12.9% и с 14.9 на сто, показват данни на Евростат.

В същото време в България е отчетено почти двойно увеличение на строителството на месечна база в сравнение със средното в ЕС. Строителството в страната ни нараства с 4.7% през юни в сравнение с месец по-рано. Това е вторият пореден месец, в който България отчита повишение в продукцията след влошаване през предходните три месеца, когато строителството се понижи с 1.2% (през февруари), 11.7% през март и 1.5% през април. През май строителството в България отчете увеличение от 4.4%.

Резултатите от месец юни в сектор „Строителство“ нареждат страната ни на трета позиция след Франция и Унгария по ръст на строителството на месечна база, където е отчетено увеличение съответно с 12 и 6.1%.

Важно уточнение, което трябва да се направи е, че по време на обявеното извънредно положение, от средата на месец март до началото на месец май, не беше забранена работата в сектор „Строителство“, както в редица европейски държави.

Погледнато на годишна база строителството в България се свива с едва 2.2% след спад с 14% през май, с 15.5% през април и  13.8% през март.

Най-силен спад на годишна база в строителството беше отчетен в Словакия (17.8%), Унгария (15.7%) и Словения (15.3%), докато повишение беше отчетно в Румъния (6.9%), Германия (с 1.4%), Финландия (1.2%) и Холандия ( 0.8%).

Подкрепи Economic.bg