Строят 5 нови метростанции през 2017 г.

Очакват се ремонти и на няколко големи булеварда

Строят 5 нови метростанции през 2017 г.

Снимка: Economic.bg

Започва строителството на още пет метростанции в София през 2017. В момента се изграждат още седем и така общият брой ще стане 12. Това заяви зам.-кметът по транспорт в Столична община Евгени Крусев, цитиран от БГНЕС. 

Новите метростанции са основната част на цялата трета метролиния, която предстои да бъде завършена през 2019 г., когато всички големи столични квартали ще бъдат свързани с метро. Предвижда се връзката да стига от бул. "Владимир Вазов" до кв. "Горна баня".

През 2017 г. се очакват и ремонти на няколко големи булеварда - "Дондуков", бул. "Шипченски проход" и бул. "Овча купел", както и довършване на бул. "Владимир Вазов", чийто ремонт бе спрян миналата година заради изграждането на метростанция. Старият мост "Чавдар" също щр бъде рехабилитиран.  

С европейски проекти ще бъдат ремонтирани ул. "Каменоделска" до кв. "Орландовци". Предстои и рехабилитация на пътното платно по линията на трамвай №5 от Съдебната палата до кв. "Княжево", без участъка до Руски паметник и бул. "Гоце Делчев", където трасето е реновирано. Ремонтът ще позволи трамваят да се движи с по-висока скорост и ще има връзка с метрото на Красно село. 

Мостът от Околовръстния път до кв. "Бояна" също ще бъде рехабилитиран, както и други малки квартални мостчета. Плановете са до 1-2 години да бъдат изцяло обновени. 

Евгени Крусев обясни, че плановете на Столична община са свързани главно с изграждане на нова инфраструктура и с основна рехабилитация на големи булеварди. 

Предвижда се довършване на бул. "Монтевидео" и на двете ленти по бул. "Никола Петков" до НБУ.  Ще бъде разширен и бул. "Тодор Каблешков" от бул. "Братя Бъкстон" до бул. "Цар Борис III".  Планирано е изграждането на нов мост над река Боянска. 
Коментари: 0