Свързват два български острова във воден маршрут

Остров Свети Иван ще се превърне в популярна туристическа дестинаця

Свързват два български острова във воден маршрут

Снимка: Anastasia-island

4292 ~ 1 мин. четене

Островите Света Анастасия и Свети Иван ще бъдат свързани във воден маршрут. Така те ще привличат туристи. "Първоначалната идея е да направим воден път Бургас - остров Света Анастасия - остров Свети Иван - Созопол и обратно", заяви кметът на Созопол Панайот Рейзи.

Градоначалникът получи подкрепа от министъра на туризма Николина Ангелкова морската община да стопанисва парчето земя в Черно море. Тя обеща да подкрепи искането, след като то бъде внесено за разглеждане в Министерски съвет.

Рейзи планира да превърне остров Свети Иван край Созопол в туристическа дестинация и място за поклоннически туризъм. Той ще бъдат отворен с реставриран манастир.Там преди 6 години бяха открити частици от мощите на свети Йоан Кръстител. Според кмета, ако островът бъде даден за стопанисване, общината ще може да кандидатства по две програми - за два кея по ОП "Рибарство и аквакултури", а за манастир и църквата по МИРГ, пише в „Стандарт“.

"Поздравявам кмета за желанието му да направи туристически маршрути, които да обхващат всички интересни забележителности. За нас е много важно развитието на културно-историческия туризъм, Созопол е пример в това отношение", каза министър Ангелкова. По думите й тази година се очаква сериозен ръст на туристите в Созопол - минимум 30%.

Това означава, че броят на нощувките ще достигне до 800-900 хил. при 550 хил. през лято 2015. В петък вечер Созопол стана първата ни морска община, която даде официален старт на сезона.

Подкрепи Economic.bg