Световната банка отпуска €300 млн. заем на България

С парите ще се попълни част от резерва на фонда след фалита на КТБ

Световната банка отпуска €300 млн. заем на България
3854 ~ 1 мин. четене

Фондът за гарантиране на влоговете на банките в България (ФГВБ) ще получи заем от Световната банка в размер на 300 млн. евро, съобщиха от институцията. Финансирането е по проект за укрепване на гарантирането на влоговете в България, а проектът е насочен към укрепване на финансовия и институционалния капацитет на фонда.

Финансовата подкрепа ще помогне за възстановяване на резерва на фонда за гарантиране на влоговете след провала на четвъртата по големина търговска банка в страната през 2014 година. Тогава финансовият му капацитет бе поставен под натиск и той бе принуден да търси подкрепа от държавния бюджет. Очаква се проектът не само да облекчи натиска върху държавния бюджет, но и да допринесе за запазване на доверието в банковата система на България като цяло.

Като резултат се очаква фондът да увеличи финансовата си независимост и устойчивост, което ще му позволи успешно да изпълнява своите законово регламентирани задължения.

"Поставянето на фонда за гарантиране на влоговете на здрава финансова основа ще има положително въздействие върху запазване доверието на вложителите и ще направи банковата система по-устойчива на евентуални сътресения“, коментира постоянният представител на Световната банка у нас Тони Томпсън.

Според него, това ще насърчи постоянното нарастване на размера на вътрешните спестявания, които биха могли да бъдат мобилизирани по продуктивен начин, а това, от своя страна, може да доведе до увеличаване на растежа и създаване на работни места.

Проектът се финансира от заем с 10.5-годишен матуритет, включително 6-годишен гратисен период и е първият проект по кредитиране от 2009 г. насам.

Подкрепи Economic.bg