Световната банка приветства своя азиатски конкурент

Регионалните лидери са разделени в отношението си към новата институция

Световната банка приветства своя азиатски конкурент
256 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Президентът на Световната банка Джим Йонг Ким заяви, че приветства създаването на подкрепената от Китай Азиатска банка за инвестиции в инфраструктура (АИИБ), ден след като Великобритания стана първата западна държава приела новата организация, предаде индийската NDTV. 

Докато американските лихви се очаква да се покачат по-късно през годината, паричните потоци към развиващите се пазари и държавите с ниски приходи ще се изправят пред по-големи трудности във времето, каза Джим Йонг Ким на пресконференция. „Имайки предвид нуждата от повече разходи за инфраструктура, няма съмнение, че от наша гледна точка, ние приветстваме Азиатската банка за инвестиции в инфраструктура“, каза той. 

АИИБ, чието начало беше дадено в Пекин преди година, е разглеждана като съперник на доминираната от Запада Световната банка и нейната регионална институция Азиатска банка за развитие. Съединените щати поставиха под въпрос дали новата институция ще демонстрира достатъчно високи стандарти на управление, подкрепени от съответните екологични и социални гаранции. 

Изказването на Ким дойде след като Великобритания обяви, че иска да вземе участие в АИИБ. „Както Обединеното кралство тъкмо оповести днес в свое изявление, то настоява стандартите на всяка нова банка, от която то е част, да бъдат еднакви с тези на Световната банка и Азиатската банка за развитие“, каза Ким. Всички многостранни банки за развитие имат общ принос от около само 5-10% от цялостните годишни разходи за инфраструктура, допълни той. 

Азиатска банка за инвестиции в инфраструктура беше създадена преди година в Пекин с цел привличане на инвестиции в Азия в областта на транспорта, енергетиката, телекомуникациите и други видове инфраструктура. По-рано през годината Китай обяви, че общо 26 държави ще са участват във финансовата институция, главно от Азия и Близкия Изток. 

Япония, Австралия и Южна Корея са другите очевидно отсъстващи в проекта регионални лидери. Япония, която е главният опонент на Китай в региона, има най-голямото дялово участие в Азиатска банка за развитие заедно със Съединените щати. По отношение на Австралия в австралийски медии се появи информация, че Вашингтон оказва натиск над Канбера да стои настрана. 

Заместник-финансовият министър на Южна Корея Йо Хун-Хван каза пред журналисти в четвъртък, че страната му все още преговаря с Китай и другите държави относно своето възможно участие. 

Коментари: 0