Световната икономика все още не е на ръба на рецесията

Според гуверньора на Банката за международни разплащания централните банки по света в момента трябва да са много фини в политиката си

Световната икономика все още не е на ръба на рецесията

Снимка: Wikimedia

Световната икономика все още не е на ръба на глобална рецесия. Това смята гуверньорът на Банката за международни разплащания (BIS) Агустин Карстенс.

„Световната икономика със сигурност се забави, като това забавяне е значително”, посочи Карстенс в интервю за Bloomberg. „Има някои модели, които показват, че вероятността от рецесия се е увеличила, но това все още далеч не е сигурно”, добави той.

Ръководителят на BIS все пак предупреди, че водещите централни банки е необходимо да правят фина настройка на паричните си и лихвени политики, докато подновяват стимулиращите икономиката мерки, за да избегнат натрупването на бъдещи рискове.

„Централните банки трябва да бъдат много умели в политиките си, за да постигнат подходящ баланс. Ако отидем твърде далеч по отношение на отрицателните лихвени проценти, позволявайки твърде много търсене на доходност, това може да доведе до ситуация, при която могат да започнат да се появяват заплахи за финансовата стабилност в бъдеще”, предупреди Карстенс.

Централните банки по света се борят с това как да отговорят на по-слабия икономически растеж, тъй като търговските войни на президента на САЩ Доналд Тръмп подхранват несигурността сред потребители и бизнес. През юли Федералният резерв цитира перспективите за подобно несигурно глобално развитие, като мотив за намаляване на основните американки лихвени проценти за пръв път от десетилетие насам, като се очаква по-късно днес централната банка на САЩ отново да намали федералната фондова лихва с 0.25% базисни пункта до диапазон между 1.75% и 2%.

„Слонът в стъкларския магазин”, особено в този регион, е търговската политика“, посочи Карстенс, който преди това оглавяваше Мексиканската централна банка. „Ако имахме различна търговска политика, централните банки нямаше да бъдат тласнати толкова силно към разхлабване на паричната и на лихвената политика, която от своя страна изчерпва възможността за стимулиращи мерки в бъдеще”, добави финансистът.

Глобалната икономическа перспектива продължава да се влошава преди редовната година среща на Световната банка и на Международния валутен фонд през следващия месец. МВФ се готви да актуализира прогнозата си за растеж в най-новия си доклад „Световни икономически перспективи”, след като през юли фондът намали прогнозата за тази година до 3.2%, което е най-слабото ниво на икономическа експанзия от последната световна финансова криза преди едно десетилетие.
Коментари: 0