Световните пазари отскочиха до 3-месечен рекорд

Надеждата за пълно възстановяване на икономическата активност взима превес над страха

Световните пазари отскочиха до 3-месечен рекорд

Снимка: Pixabay

Световната търговия с акции се увеличи до близо тримесечен връх, тъй като надеждата за държавна подкрепа и по-нататъшното облекчаване на социалните ограничения взеха превес над страха от COVID-19 и нарастващото гражданско недоволство в САЩ, пише Reuters.

Европейският индекс Euro Stoxx 50 се повишиха с 1.27%, докато глобалният MSCI Asia Pacifi отбеляза ръст от 1.8%, отчете пети пореден ден рали и достигна нивото си от 9 март. E-Mini фючърсите на щатския индекс S&P 500 се повишиха с 0.2% при отварянето на пазара, което увеличи резултата за тази седмица до 1.4%. Технологичният индекс Nasdaq е с 2% под пика си през февруари. 

Японският Nikkei нарасна с 1.1% до най-високата си стойност от края на февруари, докато индексът на китайските сините чипове CSI300 се покачи с 0.6%, достигайки 12-седмичен връх. В Южна Корея показателят Kospi отбеляза ръст от над 3%. В тези три източноазиатски страни COVID-19 продължава да оказва лек натиск, но индексите са се възстановили значително и ги делят около 5-6% до най-високите им стойности за годината.

„Добрите времена за рисковите инвестиции се завръщат. Ралитата ще продължат“, сподели Мазен Иса, старши стратег за валутни сделки в TD Securities. В целия свят акциите на MSCI са нараснали с 0.3%, достигайки тримесечен максимум. Въпреки мерките, целящи да спрат разпространяването на пандемията и негативният им ефект върху стопанството, глобалният индекс е спаднал с едва 8% на годишна база.

Има признаци за възстановяване на бизнес активността, тъй като правителствата връщат икономиките си нормалния им ритъм. Китай успя до овладее огнището на COVID-19 през март, а през миналия месец възстанови сектора на услугите до нивото му преди пандемията.

Данните за резервации в ресторанти и мобилност на гражданите показват постепенно възстановяване на нормалното ежедневие в много страни. Някои анализатори се опасяват, че ръстът на пазарите е резултат от страха на инвеститорите. Доскоро те продаваха, защото очакваха тежка глобална рецесия. „Пропастта между фондовия пазар и реалната икономика нараства. Много корпоративни мениджъри трябва да се замислят защо акциите на техните компании сега нарастват толкова много“, сподели Норихиро Фуджито, главен инвестиционен стратег за Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Приходите в хазната за САЩ се увеличиха и заради продажбата на повече държавен дълг за финансиране на икономически стимули. Доходността от 30-годишните американски ценни книжа достигна 1.532%, което е най-високата й стойност от средата на март. Очаква се Европейската централна банка да засили изкупуването на облигации след събранието в четвъртък.

На валутния пазар икономическият оптимизъм подкрепи чувствителните към риска валути и оказа натиск върху американския долар. Австралийският долар поскъпна с 1.2% до петмесечен  връх от 0.6982 щатски долара за един австралийски, докато еврото увеличи стойността си с 0.25% до 1.1197 щатски долара. Японската йена беше достигнала двумесечен минимум от 108.85 за долар, преди да отскочи до 108.57 за долар.

Цените на петрола се повишиха с над 1%, бележейки почти тримесечен връх, заради оптимизма, че големите производители ще удължат споразумението си за съкращения в производството. Лекият американски суров петрол (WTI) нараснаха с 2.7% до 37.81 долара за барел, а цената на суровия Brent се повиши с 1.8% до 40.27 долара за барел.

Злато не отчете промяна и продължи да се търгува на 1723 долара за тройунция.

Коментари: 0