Светът се изправя пред „цифрова Берлинска стена“

Дигиталното различие може да коства до 6% спад на глобалния БВП

Кристалина Георгиева:

Светът се изправя пред „цифрова Берлинска стена“

Снимка: БТА

3230 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Светът е изправен пред заплахата от „цифрова Берлинска стена“ и политиците имат за задача да избягват балканизацията на дигиталната икономика. В противен случай задълбочаването на разликата в дигиталното развитие на регионите ще отслаби конкуренцията и може да доведе до спад на глобалния БВП с между 3 и 6% през следващото десетилетие.

Това каза управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева по време на Глобалния форум на ОИСР по въпросите на конкуренцията. Тя коментира глобалните тенденции, които не засилват, а напротив — отслабват конкуренцията.

Изправени сме пред дигитална Берлинска стена заради увеличаване на рестрикциите на вноса и износа, както и поради спад в сътрудничеството в научната сфера.“

Тя описа „цифрова Берлинска стена“ като състояние, пери което САЩ, Европейският съюз и Китай приемат несъответстващи технологични стандарти. Такава разцепена цифрова икономика може да принуди бедните нации да „изберат страна“ и да доведе до по-високи цени, намалени иновации и услуги. Този сценарий може също да увеличи доминирането на днешните технологични гиганти и да затрудни конкуренцията на по-малките, иновативни компании.

Другите две ограничения, застрашаващи конкуренцията, са търговските ограничения и климатът.

През 2019 г. МВФ изчисли, че митата, създадени или повишени през предходните две години, са намалили глобалния БВП с 0,4 процента. Тези ограничения отпреди пандемията до голяма степен остават в сила и продължават да спъват глобалното производство.

Що се отнася до климата, Георгиева обърна внимание на големите разлики в цените на въглеродните емисии на различните пазари, които могат да нарушат конкуренцията, тъй като някои страни не предприемат адекватни политики за смекчаване на последиците.

А „изтичането на въглеродни емисии“ – ситуацията, в която усилията за намаляване на емисиите в една страна водят до преместване на производството в друга – може да подкопае стимулите на страните да повишават цените на въглеродните емисии.“

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg