Съдът е отказал вписване на новото ръководство на ББР

Служебният икономически министър обвини съдията, че е взела решение в нарушение на закона

Съдът е отказал вписване на новото ръководство на ББР

Снимка: БТА

4112 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Новото назначение от професионални банкери за ББР, които трябва да развиват финансовата институция, беше спряно от съдия Мария Вранеску. Това заяви в „Панорама“ министърът на икономиката Кирил Петков. Според него това решение е взето в несъответствие със закона.

„Точно по този казус имаме пълно несъответствие със закона, защото актовете на Българската народна банка не могат да бъдат спирани. Когато вече пет седмици водим битката тази банка да започне да работи за обществото, за малките и средни предприятия, да не се дават на осем фирми един милиард, когато вече всичко е завършено и казва, че щом БНБ го е одобрила, трябва да се впише и не може да се спира, се получава едно дълбоко вътрешно убеждение на Мария Вранеску. Тя е взела решение в несъответствие със Закона да спре това назначение“, каза икономическият министър.

Той заяви, че от понеделник всеки ден ще подава ново заявление и ще прави публично изявление към обществото и медиите какво се е случило с новото заявление.

„Би трябвало българският съд да дава възможност на случаен принцип заявленията да се разглеждат при различните съдии. Забелязваме в момента, че има концентрация, както имаше концентрация на осемте фирми в ББР. Сега има концентрация този тип решения да отиват при трима съдии, една от които е Мария Вранеску“, допълни той.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg