Делта вариантът заплашва да унищожи още едно европейско лято

Въпреки затишието новата мутация вече дава сигнали, че се настанява трайно на континента

Делта вариантът заплашва да унищожи още едно европейско лято

Снимка: БТА

7330 ~ 3 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Само преди месец управителят на хотел Уго Гонкалвес се готвеше за оживено лято с почти всички стаи в курорта Tivoli Marina de Vilamoura в Алгарве – перлата на Португалия. Гонкалвес е наел нов персонал и е заредил бара и кухнята, за да бъде готов за притока от посетители, особено британски туристи. Това обаче бе преди Португалия внезапно да бъде извадена от зеления списък на Обединеното кралство, което означава, че завръщащите се трябва да се поставят под карантина. С това решение на Великобритания страната започна да изглежда като гореща точка за силно заразния делта щам на коронавируса, пише в свой анализ Bloomberg.

Португалското правителство от своя страна наложи ограничения за пътуване на жителите на Лисабон през почивните дни, затруднявайки местните да стигнат до по-топлите плажове и хотели, като Tivoli Marina в Южна Португалия.

Преди четири седмици имахме резервирани над 90% от стаите, но сега те са малко над 30%“, каза Гонкалвес. „Не разбирам как Португалия спря да бъде безопасна от единия ден до другия.“

Точно когато летният сезон в северното полукълбо започва и COVID сертификатите за пътуване на Европейския съюз стават достъпни, пътят на Португалия към нормалността, заедно с останалата част от региона, е изложен на риск да бъде възпрепятстван от делта мутацията.

Състезанието е да се прилагат ваксини и да се ограничи бързо разпространяващата се мутация, като страните се опитват да избегнат перспективата през лятото да има тежки ограничения. Докато някои правителства отчаяно искат да сложат знака „Отворено за бизнес“, тази седмица беше направена мрачна оценка от агенцията на ЕС за превенция на заболяванията.

Според институцията бързото облекчаване на ограниченията може да доведе до „значително увеличаване на ежедневните случаи, хоспитализации и смъртни случаи“. В момента Европа не е свидетел на подобно нещо и броят на новите случаи намалява, но натискът върху правителствата да облекчат мерките, заедно със самодоволството, може да отложи битката с вируса, пише Bloomberg.

Въпросът вече скара страните около политиките за пътуване, тъй като лидерите се тревожат от самодоволството и че скорошният напредък в борбата с вируса може да бъде изтрит напълно. Като се има предвид значението на туризма за страните от Южна Европа, включително Португалия, несъгласието е още едно проявление на разделението между север и юг, което отдавна тормози ЕС.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон бяха критични към страни като Гърция по отношение на свободното приемане на посетители, ваксинирани с неодобрените от ЕС китайски и руски ваксини.

Пандемията не е приключила, както бихме искали“, каза Меркел след среща на върха на лидерите на ЕС в Брюксел в петък. „Ето защо всичко, което можем да направим, е да работим за намаляване на броя на инфекциите и за ускоряване на темповете на ваксинация, като същевременно оставаме внимателни.“

Делта вариантът вече се е утвърдил в Обединеното кралство, където практически всички нови положителни тестове са с него и става все по-разпространен в други страни. Новата мутация представлява 15% от новите случаи в Германия през седмицата до 13 юни, почти двойно повече от числото от предходната седмица. В Ирландия и части от Италия числото е най-малко 20%, докато в Лисабон е над 60%.

В Португалия бързо променящата се ситуация тревожи бизнеса, голяма част от който не може просто да натисне едно копче и да отвори. В повечето случаи това изисква инвестиции във време и пари. Без очакваните туристи секторът, който беше сред най-силно засегнатите от пандемията през 2020 г., отново ще загуби много приходи.

Докато разпространението на делта варианта в Европа изглежда неизбежно, пълното му въздействие зависи от това докъде са напреднали програмите за ваксинация, когато щамът удари с пълна сила. В ЕС програмите за ваксинация се подобриха значително след катастрофално начало и се прилагат около 25 милиона дози всяка седмица. Но все още има дълъг път за извървяване – около 30% от хората са напълно ваксинирани, докато по-малко от половината са получили една доза досега.

Европейският център по контрол на заболяванията заяви, че тези, които са получили само първата инжекция, са по-уязвими срещу делта варианта в сравнение с другите мутации, а втората доза трябва да се прилага във възможно най-краткия интервал.

Читра Стърн, главен изпълнителен директор на Martinhal Resorts в Алгарве и по-големите региони на Лисабон, казва, че нейният екип е засилил операциите предпазливо. „Знаехме, че тази година все още ще бъде трудна“, каза тя. „Винаги съм казвала, че едва в края на 2021 г. или началото на 2022 г. Covid-19 наистина ще бъде под контрол.“

Подкрепи Economic.bg