Съоснователите на Google разпродават акции в компанията

Лари Пейдж и Сергей Брин следват плана си за освобождаване от книжата на технологичния гигант

Съоснователите на Google разпродават акции в компанията

Снимка: Flickr

1732 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин, които контролират и компанията майка Aphabet, са продали акции на обща стойност над 1 млрд. долара от май досега.

Двамата са продали акции от клас А и клас С на стойност над 1.07 милиарда щатски долара, сочат данни от Комисията за ценни книжа и борси, събрани от OpenInsider. Общите продажби на Брин надхвърлят 610 млн. долара, докато продажбите на Пейдж, включително в кръга от тази седмица, вече са над 462 млн. долара.

Основателите на компанията продават по предварително подадени търговски планове. За последно Брин и Пейдж продадоха акции през 2017 г., когато изтече последният им план.

Акциите на компанията се представиха добре тази година. Тези от клас А нараснаха с над 50% на годишна база, изпреварвайки ръста на Nasdaq Composite и представянето на други технологични гиганти, като Amazon и Apple. Alphabet отчете в сряда силни приходи и печалби през второто тримесечие.

Пейдж се оттегли от ролята на изпълнителен директор на Alphabet в края на 2019 г., предавайки юздите на главния изпълнителен директор на Google Сундар Пичай. Брин се оттегли като президент на Alphabet и ролята му беше елиминирана.

Пейдж и Брин, които основаха Google през 1998 г., остават членове на Борда на директорите и притежават мажоритарен дял в компанията, контролирайки 51% от специален клас акции с право на глас на Alphabet. Двамата са сред най-богатите хора в света.

Милиардерите от Силициевата долина не са особено активни, откакто се оттеглиха от лидерските си роли, въпреки че Брин се появи в първия магазин за търговия на дребно на Google в Ню Йорк тази седмица, съобщава CNBC. Пейдж е прекарвал много време на яхтата си на Фиджийските острови по време на пандемията.

Подкрепи Economic.bg