Съвсем внимателно ЕК каза, че България има проблем с медиите и корупцията

Европейската комисия публикува днес първия Доклад относно върховенството на закона, обхващащ целия ЕС

Съвсем внимателно ЕК каза, че България има проблем с медиите и корупцията

Снимка: БТА

Европейската комисия публикува днес първия Доклад относно върховенството на закона, обхващащ целия ЕС. За България почти нищо не се променя, освен наименованието на механизма, по който Европейската комисия ще наблюдава как се развива страната по отношение на корупцията, върховенството на правото, свободата на медиите и корупцията по високите етажи на властта. Досега той се казваше Механизъм за сътрудничество и проверка (МСП), като обхващаше само България и Румъния. Сега ще има ново име и ще се наблюдават всички държави в ЕС.

Днешният доклад включва информация от всяка държава членка и обхваща както положителните, така и отрицателните събития в Блока.

В него е записано, че много държави членки имат високи стандарти в областта на върховенството на закона, но и че в ЕС съществуват сериозни предизвикателства в тази област. В него се отчитат също така съответните промени, произтичащи от извънредните мерки, предприети от държавите членки поради кризата с коронавируса.

Докладът обхваща четири основни стълба, които според ЕК са силно свързани с върховенството на закона: 

  • националните правосъдни системи;
  • уредбата за борба с корупцията;
  • плурализма и свободата на медиите и
  • други институционални въпроси, свързани с принципа на взаимозависимост и взаимоограничаване на властите, които са от съществено значение за наличието на ефективна система на демократично управление.

Както при почти всички доклади за България досега, които се изготвяха от присъединяването на страната към ЕС през 2007 г. до миналата година, и в настоящия се вижда внимателният подход на Комисията по отношение на изразните средства в него.

За страната ни е отбелязано, че близо три месеца има масови протести срещу властта и главния прокурор. „Липсата на резултати в битката с корупцията е един от ключовите въпроси, повдигнати от протестите, започнали през лятото на 2020 г. и все така се очаква от властите да постигнат последователни успехи с окончателни присъди по корупционни дела от висок ранг“, пишат от ЕК.

В доклада е посочено, че от няколко години България има изчерпателна национална стратегия за борба с корупцията. „Въпреки че разработването на планове и стратегии за борба с корупцията е важно, тяхното ефективно прилагане и наблюдение е от ключово значение за гарантиране на напредъка.“

Мониторингът открива проблеми с ефективността на разследването, преследването и разглеждането на дела за корупция, включително случаи на корупция на високо ниво. „Реформата на нейните правни и институционални антикорупционни рамки доведоха до подобрено сътрудничество между съответните органи, но остават важни предизвикателства преди тези институции, за да могат да изградят солидна репутация на безпристрастност, обективност и независимост.“ Очакват се присъди по дела за корупция по високите етажи на властта, пише там.

Относно медийната среда, изтъкнати са проблемите с обществената телевизия, която е зависима от политическата воля и държавното финансиране. Препоръчват се бъдещи реформи на медийния регулатор в тази посока. Проблем в България е липсата на прозрачност по отношение на собствеността на медиите, което създава скрити зависимости. Изтъква се и голямата зависимост на частните медии от държавното финансиране по линия на различни програми и рекламни договори. Анкета сред български журналисти е показала, че много от тях смятат политическата намеса в работата на медиите като „широко разпространена“.

Коментари: 0