Работата по новата Конституция се замразява

Правосъдният министър описа доклада на ЕК за България като положителен и обективен

Работата по новата Конституция се замразява

Работата по проекта на ГЕРБ за новата Конституция ще бъде стопирана, докато не бъде представено становище по него от Венецианската комисия. Това заяви по време на брифинг правосъдният министър Десислава Ахладова, която коментира първия Доклад относно върховенството на закона, обхващащ целия ЕС

Тя обясни, че вече е изпратено писмо с молба за мнение по предложението за реформи на основния закон в България. Само няколко часа по-рано депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че кабинетът има намерение да изпрати това запитване.

За нас е изключително ценно Венецианската комисия да даде мнението си по внесения в парламента законопроект, като правителството поема ангажимента, че ще бъдат изпълнени препоръките на Комисията, който е утвърден международен орган“, заяви Ахладова.

Тя обясни, че становище на Венецианската комисия е поискано преди няколко месеца и по първия проект за реформи в НПК и ВСС.

„Тогава в изключително кратък срок от няколко седмици представители на институцията дойдоха на посещение в България и в момента те изразяват готовност веднага да съдействат на българското правителство“.

Министър Ахладова коментира и доклада за върховенството на закона в България, който Европейската комисия представи днес, описвайки го като „положителен, обективен и ясно очертаващ положителните резултати от сътрудничеството с ЕК“. По нейни думи комисията също така акцентира на области, които съвпадат с приоритетите и на правителството.

Коментари: 0