Таксиметровата услуга в София поскъпва с 33%

Комисията по транспорт към СОС прие новите тарифи, които ще влязат в сила от началото на следващата година

Таксиметровата услуга в София поскъпва с 33%

Снимка: Красимир Свраков

3731 ~ 1 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Комисията по транспорт към Столичния общински съвет прие нови, по-високи цени на таксиметровата услуга в столицата. Увеличението е с около 33%, а новите тарифи ще влязат в сила от 1 януари 2022 г.

Минималната дневна цена за изминат километър скача от 0.77 лв. на 1.05 лв., а максималната – от 1.30 лв. на 1.78 лв. Минималната нощна тарифа ще скочи от 0.88 лв. на 1.21 лв./км., а максималната – от 1.60 лв. на 2.19 лв./км.

При изчисляването на цените е взета предвид инфлацията по данни на НСИ и повишението на цената на природния газ по данни на КЕВР. Под внимание е взета и прогнозната инфлация за 2022 г.

Припомняме, че предложението на Националния таксиметров синдикат (НТС) до СОС предвиждаше дори още по-голямо увеличение. Таксиметровите компании се включиха и в протеста на автобусния бранш преди месеци, за да извоюват увеличението на тарифите в София.

В интервю за Economic.bg председателят на НТС обясняваше, че цените на услугата в София не са актуализирани от 12 години, а намаленият пътникопоток и по-скъпите горива са основни проблеми за бранша.

Очаква се промените да бъдат обсъдени и гласувани на заседание на СОС.Подкрепи Economic.bg