Търговията и Brexit оцветиха борсите в червено

Влияние оказаха и не толкова силните корпоративни отчети

Търговията и Brexit оцветиха борсите в червено
552 ~ 3 мин. четене
Вчера борсите в САЩ и Европа бяха оцветени в червено под натиска на няколко фактора – търговските преговори между САЩ и Китай, занижените прогнози на Европейската комисия и на Английската централна банка, възобновяването на преговорите между Брюксел и Лондон и не на последно място не толкова силните корпоративни отчети.

Индустриалният Dow Jones се понижи с над 220 пунктаq или 0.87% до 25169 пункта, широкият S&P 500 – с близо процент до 2706, а технологичният NASDAQ – с 1.15% до 7288 пункта. Аналогично в Европа немският бенчмарк DAX изостана с над 300 пункта – 2.67% до 11022, британският FTSE – с 1.11% до 7093, а френският САС – с 1.84% до 4985.

Основната причина за спадовете на Уолстрийт беше новината, че е малко вероятно да бъде осъществена договорената среща между Тръмп и китайския му колега Си Дзинпин преди края на примирието през март, което ще доведе до влизане в сила на митата върху редица вносни китайски стоки, а Лари Кудроу заяви, че е малко вероятно да бъде постигнато споразумение преди крайния срок на 1 март.

По-рано бившият председател на Федералния резерв Джанет Йелън коментира, че не е напълно сигурно, че ще има ново повишение на лихвите, както и че би било възможно тяхно понижение при забавяне на глобалния икономически растеж и съответно на този на САЩ. Въпреки това според Йелън икономиката е стабилна и силна, благодарение на потребителското търсене и очаква стабилен растеж през настоящата година.

По-рано пък ЕК намали прогнозите си за икономически растеж на ЕС и eврозоната заради очаквано забавяне на някои от най-силните икономики на Стария континент.

Междувременно Английската централна банка отново запази лихвите непроменени заради свиване на растежа на Острова в края на 2018 г. и началото на 2019 г., а икономиката е в най-слабото си състояние от Световната икономическа криза през 2008 г., сочи дневният бюлетин на "Елана Трейдинг".

Друго ключово събитие беше съгласието на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и Тереза Мей да бъде обсъдено възможно излизане от сложната ситуация около развода на двете страни. На 14 февруари предстои ново гласуване на британския парламент върху споразумението с ЕС. По-рано Юнкер заяви, че няма да има ново предоговаряне по сделката за напускане на Великобритания след 50 дни на 29 март.

Акцентите днес

Данни за безработицата - Канада

Днес в 15:30 часа Канада ще публикува данни за равнището на безработица в страната. Очакванията са за слабо покачване от 5.6% на 5.7%. При увеличение на нивото се очаква отслабване на канадския долар, докато по-нисък процент би подкрепил валутата. Възможна е засилена волатилност при валутните двойки, съдържащи в себе си канадския долар.

Инструменти на фокус

Phillip Morris – Седмична

В края на годината акциите на Phillip Morris пробиха нивото при 75 долара, което беше стабилна подкрепа през изминалите няколко години. След драстичното поевтиняване обаче акциите постепенно и уверено увеличават стойността си и след вчерашните положителни финансови отчети, които задоволиха очакванията на инвеститорите, книжата на компанията записаха ръст от 1.62%. Смятаме, че крахът от края на годината ще бъде преодолян и ще даде възможност на купувачите за средносрочна покупка на по-изгодна цена.

EUR/USD – Дневна

През последните седмици най-търгуваната валутна двойка в света продължава да се движи рейнджово между 1.1300 и 1.1500 с краткосрочни пробиви на тези стойности. След като котировките отбелязаха шест поредни дни на понижения, очакваме това да продължи в силно краткосрочен план, след което близките няколко дни – растеж до 1.1430-1.1450.

XAG/USD – 8 часова

През последните няколко месеца среброто плахо, но постоянно увеличава стойността си. Вчера ценният метал проби 50-дневната си средна ЕМА, но за понижения все още не може да се говори категорично. Възможен е лек спад в цената, като очакваме силна подкрепа при 1.1550 долара за тройунция, след което смятаме, че ще има ново поскъпване до над 16 долара.

NASDAQ– Дневна

Технологичният индекс засега успешно се справя с възстановяването на загубите от края на миналата година и скоро ще тества ключово ниво на съпротива – при 7500 пункта. Индикаторът MACD е с възходящо движение около 100 пункта. Очакваме успешен пробив на съпротивата, след което следваща цел би била при 7750 пункта. Дотогава може да се влезе в дълга позиция с прибиране на печалбите около 7500-7600 пункта.
Подкрепи Economic.bg