Търговията на Wall Street отново спря

Трите основни индекса се сринаха с над 7%

Търговията на Wall Street отново спря

Снимка: БТА

3245 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Търговията на Wall Street бе спряна за 15-минутната пауза за втори път в рамките на седмица. Това се случи веднага след откриването на сесията в четвъртък заради срива с над 7% на трите основни индекса на борсата. Преди понеделник, когато търговията също спря, тя за последно бе прекъсвана по време на шока от световната финансова криза (2008-2009 г.).

Към 15:35 ч. българско време индексът Dow Jones е надолу с 1 696.31 пункта (7.2%) до 21 856.91 пункта. Индексът S&P 500 бележи спад от 192.33 пункта (7.02%) до 2 549.05 пункта. Индексът NASDAQ се понижи със 7.03%.

Причината за срива на борсата бе ограничителната мярка на президента на САЩ Доналд Тръмп, който наложи забрана за влизане в страната от Европа с цел да се ограничи разпространението на коронавируса. Тя ще влезе в сила от петък и ще продължи 30 дни. Тръмп допълни, че администрацията му ще предостави финансово облекчение на работници, които са болни, грижат се за други поради вируса или са под карантина. Тези стъпки обаче не бяха достатъчно конкретни за инвеститорите, които търсеха по-стабилен фискален отговор за ограничаване на потенциално по-бавния икономически растеж, произтичащ от коронавируса.

Акциите на круизните компании рязко се понижиха. Royal Caribbean се търгува със спад от 23%, докато акциите на Carnival и Norwegian Cruise Line се сринаха съответно с 14% и 20.3%. Акциите на авиокомпании като United, Delta и American паднаха с повече от 10%.

В сряда Dow приключи историческия си 11-годишен пазар на бикове, затваряйки на територията на пазара на мечки. Това представлява спад от 20% спрямо максимумите за всички времена.

Коментари: 0