В разгара на епидемията: Части от Перник с по-тежък режим на водата

Мярката е временна, а причината е невъзможността за пречистване на необходимите количества вода

В разгара на епидемията: Части от Перник с по-тежък режим на водата
9110 ~ 2 мин. четене

Някои квартали на Перник и няколко села около града от днес са с променен график за водоподаване, става ясно от официално съобщение на ВиК-Перник. На фона на разразилата се епидемия от коронавирус и непрестанните съвети както на специалисти, така и на членовете на Кризисния щаб да се спазва строга лична хигиена, три квартала на Перник и три села около града, ще имат вода само до обяд.

Високите зони на гр. Перник, кв. “Ралица“, високите части на кв. “Могиличе“, кв. „Калкас“, гр. Батановци, с.Лесковец, с. Богданов дол, с.Черна гора и с. Ярджиловци ще получават вода от 05.00 ч до 12.00 ч, се казва на сайта на дружеството.

Досега кварталите „Ралица“ и „Могиличе“ имаха вода в часовете между 16:00 и 23:00 ч. А от кранчетата на селата Богдановдол, Черна гора и Ярджиловци потичаше вода от 17:00 до 22:00 ч.

Причината за промяната на режима е замътяване в яз. Студена и невъзможността да се пречистят необходимите количества за питейно-битови нужди, графикът на режимното водоподаване, обясняват от местното дружество и уверяват: „Промяната е временна и ще се прилага до намаляване на замътяването на водата във водосборната зона на яз. "Студена". Във всички останали райони на Перник и прилежащите села, които се водоснабдяват от яз. "Студена", ще получават вода по досега действащия режим.

Припомняме, че само преди дни министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че се обмисля промяна на режима на Перник към по-облекчен. Условието, при което това може да се случи, е Министерството на околната среда и водите да разреши увеличаване на водоподаването от „Студена“. Междувременно стана ясно, че подобно разрешение не е дадено.

Искането към ековедомството беше вместо 804 хил. куб. м вода месечно, на Перник да бъдат разрешени 1.2 милиона кубика. Това щеше да позволи населението да има вода през деня. „Искането не беше удовлетворено“, каза управителят на местното ВиК Борислав Иванов, цитиран от БНР. „Писмото, в интерес на истината, все още не е стигнало до нас, не знам защо първо е стигнала до общината. Но това, което прочетох в интернет е, че в района не ни се разрешава по-голямо водоползване, а даже напротив, когато дойде водата от водопровода от София ще ни бъде намалено още водоподаването от язовира“, добави той.

Коментари: 0