Търговската война вещае тежко тримесечие за китайските технологични фирми

Ръстът на приходите при някои големи компании ще падне под 10%, докато година по-рано увеличението е било 50%

Търговската война вещае тежко тримесечие за китайските технологични фирми

Снимка: Baidu

Най-големите китайски технологични компании, е-търговци и фирми за потребителска електроника вероятно ще отчетат рязко забавяне при растежа на приходите си за второто тримесечие, пише Reuters. Като причина експертите изтъкват ескалиращата търговска война между САЩ и Китай, която е напът да се трансформира във валутна и финансова.

Очаква се приходите на най-големите китайски технологични фирми да нараснат средно с 26% през тримесечието, приключило на 30 юни. Ако отчетите потвърдят очакванията на анализаторите от Refinitiv, това ще е най-лошият тримесечен период за последните близо две години.

В анализа на данните са включени компании като Alibaba Corp и по-малкият му конкурент JD.com, също така влиза интернет фирмата Baidu Inc и Tencent Holdings.

Очаква се нетният доход на тези компании да нарасне с 9%, в сравнение с 50% ръст година по-рано.
Търговската война разтърси пазарите и световните вериги за доставки и принуди технологичните компании да преосмислят тактиката на производство и маркетинг. Очаква се едно неуспешно тримесечие да подтикне фирмите да намалят разходите си допълнително, за да увеличат маржовете.

Икономическият растеж на Китай се забави до 6.2% през второто тримесечие, което е най-слабият темп на растеж за последните 27 години.

„Като се има предвид забавящата се икономика и затягането на кредитирането в Китай, можем да очакваме това да се отрази по различни начини“, казва Сам Рейнолдс, базиран в Тайпе технологичен анализатор. „За по-ориентираните към бизнеса клиенти това ще се отрази в по-малки потребителски разходи. За по-големите фирми като Baidu това ще се отрази в по-малко покупки на реклами“, добавя той.
Коментари: 0