Търговските вериги са „за повече българско“, но не с насилствени мерки

Всички големи магазини ще продават 100% българско агнешко за Великден

Търговските вериги са „за повече българско“, но не с насилствени мерки
1772 ~ 3 мин. четене

Време е за солидарност. Време е ако искаме да подкрепим българското производство, да го направим в магазините. Това, което мога да кажа от името на българските вериги, е, че рафтовете им ще бъдат пълни с български стоки. Тези стоки в момента са 70%, а могат по време на тази криза да се увеличават. До голяма степен решението с колко да се увеличат го взимат потребителите. Това заяви председателят на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев в ефира на Nova.

„Българското селско стопанство има много сериозни проблеми, но не може да прехвърляме отговорността за тях на търговските вериги. Тези проблеми се решават с държавни политики. Милиарди бяха изсипани за подобряване на селското стопанство, но те отидоха по безсмислени проекти“, допълни още той.

Матеев обясни, че в момента 70% от оборотите в магазините са от български стоки. Според него кризата може да има и изключително положителен ефект върху увеличаване дела на българските производители.

Изпълнителният директор на СМТ разкри, че веригите ще дадат избор на потребителите. „Ще му покажем коя стока е българска и нека той да направи информиран избор дали иска да помогне на българското производство. Точно в такава криза е моментът да бъдем солидарни и бихме призовали всички български потребители ако имат възможност, да изберат българското, за да подкрепим производителите ни да се развиват и да станат по-конкурентоспособни“, допълни Матеев.

По отношение на предложението на ВМРО да бъде наложен данък за магазините, които отказват да зареждат с български стоки, Матеев отрече да има магазини, които отказват да продават родни стоки.

„Всички големи търговски вериги за Великден ще продават 100% агнешко с български произход. Това показва, че търговските вериги ще бъдат солидарни с българските производители. Това, което не се съгласяваме, е някой насилствено да прави такива политики, които са противозаконни и противоречат на правилата на Европейския съюз. Нашето предложение е това да стане доброволно. В магазините има 70% български стоки не защото някой ги е задължил, а защото българският потребител търси български стоки, а веригите помагат на производителите да бъдат успешни и да растат, да излизат на международните пазари“, обясни Матев.

Сдружението е против насилствените регулации от страна на правителството, като според него те нарушават интересите на българския потребител.

„Увеличават се разходи, забраняват се съществуващи бизнес модели. Директно се забраняват промоциите, което означава вдигане на цените. Ние не сме съгласни на това. Българският народ не трябва да плаща повече по време на криза. Цените на храните трябва да падат, а не да се покачват. Ако се приемат тези законодателни инициативи, ще доведат точно до обратен ефект", заяви председателят на СМТ.

По повод предложението на вицепремиерът Красимир Каракачанов да бъде "замразен" вноса на плодове и зеленчуци от чужбина, Матеев коментира: „Когато ние забраним износа към дадена страна, тя отговаря с реципрочни мерки. Държавата има право да прави каквото прецени. Ние сме в диалог с нея и се опитваме да убедим и гражданите, и държавата, че ако България въведе ограничителни мерки за внос, тогава ответната страна ще отговори със същото. Според статистиката България изнася храни за 7 млрд. лв. годишно по данни на НСИ и в същото време внася за 5 млрд. лв., т.е. износът ни е с 2 млрд. лв. повече и ако се забрани вносът, загубата за всички нас ще е 2 млрд. лв.“.

„Подали сме ръка на българското правителство и сме много надежден партньор. В тежкото начало на кризата доказахме, че на нас може да се разчита. Служителите на компаниите в нашето сдружение бяха на първа линия. Те също поемат огромни рискове. Сигурен съм, че търговските вериги ще увеличават дела на българското производство. Това просто трябва да стане с доброволни мерки“, завърши Матеев.

Подкрепи Economic.bg