Търговският дефицит на САЩ е на 5-месечен връх

Увеличава се и отрицателната разлика в търговското салдо с Китай

Търговският дефицит на САЩ е на 5-месечен връх

Снимка: Pixabay

Търговският дефицит на САЩ достигна до петмесечен рекорд през май, вероятно заради желанието на американските фирми да се презапасят със стоки преди да са влезли новите тарифи върху китайския внос, пише Reuters. Данните на Министерството на търговията от днес, в добавка към вече обявените данни за слабите жилищни продажби, производството, бизнес инвестициите и умерените потребителски разходи, карат анализаторите да смятат, че растежът през второто тримесечие се забавя.

Пазарът на труда изглежда също губи инерция, като работодатели в частния сектор добавиха много по-малко от очакваните работни места през юни.

Забавянето на активността след мащабните данъчни стимули в САЩ през миналата година и по-големите правителствени разходи може да принуди Федералния резерв да намали лихвените проценти още този месец, пише Reuters. Централната банка даде сигнал миналия месец, че това може да се случи още на заседанието на Управителния съвет на 30 и 31 юли. Сред рисковете, на които се позова Фед, са търговската война между Вашингтон и Пекин, както и ниската инфлация.

Търговският дефицит е скочил с 8.4% през май до 55.5 млрд. долара. Данните за април бяха ревизирани нагоре, като разликата между вноса и износа е била 51,2 млрд. долара, вместо първоначално обявените 50,8 млрд. Долара. Икономисти, анкетирани от Reuters, прогнозираха, че търговският дефицит ще се увеличи до 54 млрд. долара през май.

Търговският дефицит с Китай, който е основен фокус на американския президент Доналд Тръмп, е нараснал с 12.2% до 30.2 млрд. долара, като вносът се повиши с 12.8%. Тръмп наложи допълнителни мита за внос на китайски стоки, след срива в преговорите, което пък накара Пекин да отвърне със свои мита.

Миналата седмица Тръмп и китайският президент Си Дзинпин се споразумяха за примирие в търговията и връщане към преговорите. Търговският съветник на Белия дом Питър Наваро заяви, че преговорите във вторник са били стъпка в правилната посока, но ще е необходимо време, за да се постигне споразумение.

Напрежението в търговията между САЩ и Китай предизвика огромни колебания в търговския баланс на страната, тъй като износителите и вносителите се опитват да изпреварят тарифната битка между двете най-големи икономики в света.

През май вносът на стоки в САЩ нараства с 4% до 217 млрд. долара. Освен че внася повече от Китай, импортът от Европейския съюз, Мексико и Канада е на рекордно ниво. Вносът на потребителски стоки се е увеличил с 1.4 млрд. долара, а тези на моторните превозни средства и частите - с 2.3 млрд. долара.
Също така има голямо увеличение на вноса на средства за производство и промишлени доставки, както и на материали.

Износът на стоки е нараснал с 2.8% до 140.8 млрд. долара. Износът на потребителски стоки е нараснал с 0.8 млрд. долара, а износът на соя - с 0.7 млрд. долара.

Износът на пътнически самолети расте с 0.5 млрд. долара. Възможно е обаче печалбите да бъдат ограничени, след като Boeing през март преустанови доставките на най-бързо продаваните реактивни самолети MAX 737. Моделът бе приземен за неопределено време след две тежки катастрофи със стотици жертви в рамките на пет месеца.
Коментари: 0