Търговското споразумение между САЩ и Мексико даде зелена светлина на инвеститорите

Новото споразумение ще продължи в срок от 16 години

Търговското споразумение между САЩ и Мексико даде зелена светлина на инвеститорите
Вчера стана ясно, че САЩ и Мексико са стигнали до търговско споразумение, което би могло да замени тристранното NAFTA, в което участваше и Канада. Новото такова ще се казва Американско-мексиканско търговско споразумение и ще продължи в срок от 16 години, като ще бъде преразглеждано на всеки 6 години. Преговорите с Канада все още не са започнали, но Тръмп обяви, че е готов да разговаря със северната си съседка. Финансовият министър Стивън Мнучин заяви, че се надява да се стигне до решение с Канада, но подчерта, че САЩ са готови да продължат и само с Мексико. По-рано Тръмп определи NAFTA като най-лошото търговско споразумение в историята основно заради търговския дефицит, който имат САЩ с останалите две членки. 

Решението подкрепи пазарите и S&P 500 нарасна до нов рекорд при 2987 пункта, а по-рано през деня за пръв път прекрачи и границата от 2900 пункта. NASDAQ също отбеляза нов връх до 8030, след като добави 0.1% към стойността си благодарение на Apple, чийто акции поскъпнаха с 0.8%. Dow Jones пък прибави повече от 14 пункта и приключи деня на ниво от 26064 пункта.

В Европа настроенията бяха малко по-разнопосочни. Немският бенчмарк DAX отстъпи с 0.09% или близо 11 пункта и затвори на 12527. Въпреки това лондонското FTSE и френският САС добавиха респективно 0.52% и 0.11% към стойността си. На пазара на суровините и златото и среброто и петролът записаха загуби. 

Данни за БВП – САЩ
Данни за БВП на САЩ за Q2 ще бъдат публикуване от Търговския департамент в 15:30 часа днес. Очаква се данните да покажат, че икономиката е нараснала с годишен темп на растеж от 4.0% през тримесечието април-юни, като това ще е най-високата стойност от Q3 на 2014 г. 

Важно съобщение
От 22 август понижихме чувствително минималната комисиона за търговия с CFD върху акции както следва: за борси в САЩ от 10 USD на 4 USD и за основните европейски борси от 9 EUR - на 4 EUR. Новите условия за търговия улесняват търговията със CFD с малки обеми.

Видео-стийминг гигантът претърпя криза през последните два месеца, след като през юли изнесе силно незадоволителни финансови отчети за второто тримесечие. Оттогава до началото на миналата седмица книжата на Netflix се движеха в стабилен низходящ канал, като на няколко места виждаме докосване до някое от нивата на Фибоначи, но не и успешен пробив. В момента виждаме как акциите се борят с нивото при 50% от Корекцията – при около 367 долара за акция. Очакваме поскъпване, но за вход в позиция, било то дълга или къса, бихме препоръчали да се изчака потвърждение дали цената ще се качи над 370 или ще падне още. 

След като валутната двойка проби линията на подкрепа в началото на август, имаме едно условно ниво на подкрепа при 110.00. Дали движението ще се върне в първоначалния си ход и йената ще продължи да поевтинява спрямо долара, не може да се твърди със сигурност, но за знак може да се приеме евентуален пробив на 50-периодната средна и съответно това ще определи дали да се влиза в дълга позиция.

Среброто следва низходящото си движение от последно време и макар и да имаше дни с повишение, в крайна сметка ценният метал продължава да се обезценява. На 6-часова графика виждаме как движението е около 50-периодната средна, а индикаторът Стохастик излиза от зоната на прекупен пазар чрез надделяване на мечките. Очакваме трендът на понижение на котировките да продължи в краткосрочен до средносрочен план.

След като докосна нов връх и успешно премина нивото от преди корекцията през февруари, широкият S&P 500 за кратко през деня прекрачи и границата при 2900 пункта, но в крайна сметка затвори малко под нея. Котировките се качиха над формираната линия на съпротива на канала и в комбинация с индикатора Стохастик, който е в зона на прекупен пазар, очакваме в краткосрочен план да последва леко понижение в индекса, което може спокойно да се използва за покупка на по-изгодна цена.
Коментари: 0